Суспільство

У православних християн розпочався Страсний тиждень

У православних християн розпочався Страсний тиждень.

Страсна седмиця або Страсний тиждень – шість днів Великого посту перед Великоднем, присвячені спогадам про останні дні земного життя Ісуса Христа, Його стражданням на хресті, смерті й похованню.

У ці дні Церква закликає до переосмислення свого життя, до глибокої молитви, смирення та каяття, уникнення веселощів та сварок.

Протягом всього Страсного тижня люди традиційно наводили порядок в будинку, у дворі, готували паски, фарбували яйця, запікали м’ясо.

Кожен день цього тижня має своє особливе значення, і призначений для певних справ.

Страсний понеділок

Початок підготовки до свята Великодня. Пост в цей день особливо суворий, деякі православні навіть утримуються від хліба і води.

Можна їсти сирі овочі та фрукти, а також хліб, мед і горіхи. Рекомендується їсти один раз на добу – ввечері.

Страсний вівторок

Особливою силою володіють зілля з насіння, приготовані у вівторок до сходу сонця. У сільській місцевості в цей день товчуть насіння льону та конопель і, заливши їх водою, напувають худобу – для того, щоб весь рік уберегти її від хвороб.

Так само як і попередній день, дозволено сирі фрукти та овочі, мед, горіхи та хліб. Бажано їсти лише ввечері.

Страсна Середа

Традиційно в середу готують «пісну вечерю», обов’язково з 12-ти пісних страв. Можна їсти хліб, овочі та фрукти, холодну сиру їжу без масла.

Під дах кладуть хліб, сіль і мило. Ймовірно, насичуючись особливою енергетикою, такий хліб і сіль служать оберегом для дому та сім’ї весь майбутній рік, а цим милом відмивають всю сім’ю у Чистий четвер.

Страсний четвер

У народі найчастіше говорять – Чистий четвер. У цей день потрібно скупатися до світанку. Щоб бути здоровим, миються відваром з трав, часто – череди, обов’язково тричі читаючи Отче наш. Миються дорослі, миються діти, навіть найменших потрібно розбудити і вимити до сходу сонця – тоді ніякі хвороби і недуги не пристануть цілий рік.

Чистий четвер – саме час привести в повний порядок весь будинок: до блиску відмити підлогу, витрусити пил з доріжок, почистити килими, начисто вимити вікна, очистити весь посуд.

Чистий – Великий четвер вважається днем ​​оновлення і наділяється особливою силою.

В цей день господині мали напекти хліба, щоб весь рік сім’я була сита. Дозволяється їсти гарячу рослинну їжу з олією двічі на день.

У господаря теж дуже відповідальна місія – до світанку потрібно рахувати гроші і переглядати знаряддя праці і техніку, щоб весь рік бути в прибутку і мати справне господарство.

Весь ранок дорослі члени сім’ї повинні займатися потроху кожний звичною справою, щоб весь рік мати можливість працювати і бажання займатися такими справами.

І, звичайно, сама відповідальна справа для Чистого четверга – це приготування великодніх пасок та фарбування яєць.

Страсна п’ятниця

Це найскорботніший день не тільки за весь Страсний тиждень, але і за весь рік. У цей день немає місця веселощам, співу і танцям. У цей день не готують обід – їдять сирі овочі і хліб, спечений раніше або взагалі утримуються від прийому їжі.

Шити, в’язати, рубати сокирою теж не потрібно.

Страсна субота

У цей день печуть паски і фарбують яйця, якщо не зробили цього в Чистий четвер. У страсну суботу починають освячувати в церкві великодні паски, пофарбовані яйця і сирну паску.

Відома традиція не спати всю ніч напередодні Великодня – щоб не «проспати» весь майбутній рік. Не спати всеношну – значить провести в бадьорості та активності весь рік, до наступного Великодня.

У суботу можна один раз на день поїсти гарячої рослинної їжі, але без олії.

Великодня неділя

А уже у неділю, 16 квітня, на Великдень, знімаються всі обмеження на прийом їжі.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button