Суспільство

У садочках і школах Чернігова розпочався сезон масових отруєнь

Здоров’я дітей для керівництва освіти Чернігова взагалі не стоїть на порядку денному пріоритетів у власній діяльності. Традиційно в дошкільних і середніх навчальних закладах віднедавна розпочався сезон фарбувань малих дитячих архітектурних форм, лавок і металевих огорож. Це в свою чергу призводить до того, що протягом тижня в межах оновлених майданчиків зберігається стійкий запах фарби, який із часом слабшає, але повністю довго не зникає, отруюючи дітлахів.

Керівник управління освіти Василь Білогура нещодавно розписався у власній управлінській недолугості, коли роками за його бездіяльності діти труїлися немолочними продуктами, які видавали за молочні. Тепер Білогура ігнорує іншу проблему – що найменші мешканці міста постійно вдихають надзвичайно шкідливі випари фарби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ  Метаморфози по-чернігівськи: як освітянин Білогура через два роки викрив «молочну мафію»

Так, батьки з дитячого садочка № 34 (біля залізничного вокзалу), де оновлення проводили близько тижня тому, розповідали, що їхні діти приходили додому із заплямленим фарбою одягом, а хімічний запах і досі відчувається на дитячому майданчику. До того ж фарбували все поверх старих, ще десятилітніх рештків фарби й іржі, тож про естетичний вигляд можна говорити лише з відстані 20 і більше метрів.

Наступне звернення про «корисну фарбу» – батьки зі школи № 35 скаржаться, що їхня дитина, яка страждає на бронхіальну астму з алергічним компонентом, щорічно потерпає через застосування «екофарби» від управління освіти.

Як завжди до Василя Білогури чи його заступниці Віри Казимир додзвонитися не вдалося. Пообіцяв розібратися в ситуації заступник міського голови Олександр Ломако, хоча й зазначив, що це не його зона відповідальності.

Освітянські керманичі в Чернігові фактично за особистої бездіяльності підривають здоров’я тисячам найменших чернігівців, прикриваючись виконанням норм, постійною практикою, браком коштів і тому подібним. Але роками залишається найголовніший факт – діти дихають отрутою від фарби.

До речі, в міських дитячих садочках (при фарбуванні на вулиці), скоріш за все, використовується фарба, закуплена ще минулого року управлінням економічного розвитку – Емаль ПФ 266. А емалеві фарби характеризуються високою токсичністю, мають шкідливий вплив на дихальну, шлунково-кишкову систему, спричинюють хронічні і гострі токсикози. Підірване в дитинстві здоров’я з віком може призвести до різноманітних хронічних недуг. Але для Василя Білогури це не проблема, в прерогативі – витратити бюджетні мільйони, так би мовити, освоїти гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ  Білогура замовив цементу і лінолеуму на 1,5 мільйона

На сучасному ринку достатньо пропозицій фарби, що порівняно швидко висихає, після чого практично не виділяє жодного запаху. Хоча, звісно, й коштує вона трохи дорожче.

Як чиновники розберуться з екологією в навчальних закладах, дізнаємось згодом. ЧЕline надалі триматиме на контролі це питання. Ніхто не заперечує, щоб садочки та школи приводили до ладу, але треба робити це без шкоди для здоров’я дітей, із використанням більш якісних матеріалів.

Ще статті по темі

6 коментарів

  1. І вихователі бідні пока покрасять той майданчик по такій жарі за свої 3200 грн.зарплати .Проти алергійні засоби пють відрами.Батькі не дуже хочуть допомагати,оскільки в більшості батьків позиція ,що їм всі винні а не вони повинні ще щось робити….

  2. Лично я двумя руками за новые и современные детские площадки!!!Жаль и деток,и персонал д.с.,которым приходится красить этот металлолом и доисторические лавочки.Пусть услышит Управление образования глас народа!Эта проблема требует срочного решения.

  3. А ще страсніше,коли фарбування проходить в приміщенні,коли спека неможлива.Квадратура школи велика і все на руки техперсоналу.

  4. Статья — явная заказуха, плюс автор — человек от краски далекий. ПФ 266 — применяется внутри помещений, снаружи — ПФ 115, или ПФ 167, снаружи. Как любая алкидная эмаль сохнет с улетучиванием легких связующих до 24-х часов, после этого запаха нет. Внутри помещений запах держится дольше, просто из за того, что нужно проветрить, а когда в помещении дети — этого делать не хотят. С точки зрения экологии — запах присутствует только во время высыхания, после процесса набора полного отвердения — никакого вреда для окружающих, тем более для экологии — нет. Водные, так назовем — экологически чистые краски, стоят на порядок, а то и более — дороже, да и старые окрашенные поверхности нужно полностью очистить от старых 10-и слоев краски и подготовить под покраску. Кто и при каком уровне затрат это сделает ? Сколько это будет стоить ? Станет ли от этого новее детская площадка ? За чей счет оплатят банкет ? Нужно менять оборудование на новое — это да, но это уже комплексный подход и совсем другой порядок затрат.
    А в данной статье явный подтекст, хотя и оч корявый. Заказчик выбрал не того автора !!!

  5. ПФ — 167 — основное предназначение покраска кораблей. ПФ 115 не закупалась

  6. Лично для меня нет разницы какой вид краски используется. Главное чтобы она быстро сохла и не вредила здоровью деток. А у нас получаеться все наоборот. Покрасили площадки 10 дней назад, а ребёнок до сих пор приходит домой из садика в краске. Одежды не напасешся, а всем всеравно. Не нравиться не ходите в садик.

Back to top button