Суспільство

У Сновській громаді школярі розроблятимуть проєкти для «Шкільного бюджету»

Молодіжна рада Сновської громади (САМ) разом із відділом економічного розвитку та інвестицій міської ради та Управлінням освіти, сім’ї, молоді та спорту розробили Програму «Про шкільний громадський бюджет у Сновській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки». Ідею «Шкільного бюджету» депутати ради уже підтримали.

Для Сновської громади – це нова ініціатива.

«Проєкт «Шкільний бюджет» передбачає участь учнів усіх шкіл громади, із сіл і міста, які навчаються у 8-11 класах. У січні 2022 року вони подають проєкти на «Шкільний бюджет». А в грудні будемо навчати дітей, як правильно оформити цей проєкт, як правильно заповнити документи, потім – як його правильно реалізувати.

Далі подані проєкти перевірятиме шкільна комісія, аби в документах було все правильно. Комісія буде створена з адміністрації закладу та членів шкільного самоврядування і представників економічного відділу міськради залучатимуть. Потім починається рекламна кампанія – кожен клас рекламує свій проєкт, принаймні, ті класи, які зважаться і подадуть. І за п’ять днів проводиться голосування. Голосують учні 5-11 класів. Той проєкт, який переміг, буде реалізований», – у коментарі для ЧЕline зазначила Ольга Гаврилець, голова Молодіжної ради в Сновську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці поділилися думками, як з’явилася людина

У кожній школі переможе лише один проєкт. До того ж, кошти розподілять відповідно до того, велика це школа, середня чи мала. Щоправда, суми коштів, які виділять на реалізацію шкільних проєктів, будуть відомі тільки у січні наступного року. Адже бюджет громади на 2022 рік прийматимуть у грудні.

Ольга Гаврилець також розповіла, які проєкти, ймовірно, писатимуть учні.

«Я у школі працюю, то зі своїми учнями з цього приводу вже спілкувалася. Вони розповідали, що було б добре великий телевізор у вестибюлі встановити, новини дивилися б. Дехто пропонував, щоб годинник повісити. А інші кажуть: «Давайте м’ячів закупимо у спортзалу».

Ідеї різні. Але, думаю, коли у грудні вони почнуть спілкуватися про це, тоді почнуться вирішування в класі, хто чого хоче. Але я їм казала, що головне – правильно оформити документи. Бо одна справа – хотіти, а інша – як його все правильно подати. Думаю, що ще будуть трішки боятися і не всі класи через це братимуть участь», – сказала вона.

Наразі ж відомо, що загальний обсяг коштів на рік визначатиметься рішенням Сновської міської ради та становитиме не менше як 10% виділеного фінансування на Громадський бюджет (у 2021 році – це 500 тис. грн).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button