Суспільство

У селищі на Чернігівщині втілять у життя дитячу мрію – збудують сучасний майданчик для занять спортом

Дуже важливо, коли представники молодого покоління, зокрема школярі, долучаються до розвитку громади. Зокрема, для них дуже актуальне питання створення комфортного освітнього середовища в рідних навчальних закладах і майданчиків для розвитку своїх різних компетенцій навіть у непростий для всіх воєнний час.

Такі особливі проєкти реалізують у Менській громаді. Один із них – «Громадський бюджет на дитячі мрії» у межах швейцарсько-українського проєкту DECIDE. На його реалізацію DECIDE виділив мільйон гривень, звісно, було й співфінансування міської ради.

Свої проєкти підготували 11 шкіл. Щоправда, дітей і педагогів спершу вчили, як готувати проєктні заявки, як описувати свої ідеї, щоб вони відповідали проєктному баченню. Тобто розповідали про основні моменти, як залучати гроші. 

Наталія Канавець, директор Макошинського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів розповіла, що над своїм проєктом наполегливо працювали, бо щиро вірили, що стануть переможцями. 

«У нас відповідальною за проєкт була психолог Юлія Юріївна Кулик, яка взяла повністю на себе цю роботу і разом із дітками складала проєктНапрочуд позитивні маємо відгуки про роботу з представниками проєкту DECIDEДуже компетентна допомога ними була надана.

Ми відібрали команду з дітей-активістів і на перше засідання поїхали тільки для того, щоб навчитисяскладати проєкт. Адже дуже прагнули якусь мріюнаших школярів втілити в життя. У нас було багато планів, зокрема, хотіли сучасний класлабораторію або облаштувати простір на подвір’ї з доріжками. Бо школа в нас сільська, то не все у нас навіть обгороджено і доріжок прокладених нема. Але наша школа розташовується в мальовничій місцевості, довкола закладу ростуть сосни.

Після того, як діти вперше побували на зустрічі з представниками DECIDE, ми провели опитування серед наших учнів. І всі вони одноголосно сказали, що хочуть сучасне спортивне поле», – зазначає Наталія Канавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наближають Перемогу: реалії музею Довженка в Сосниці

Директорка каже, що, на жаль, у школі немає спортивної зали, хоча й заклад великий. Завжди навчалися до 200 дітей. 

«У 2022 році в нас було від 195 до 205 дітей. Також коли приїхали переселенці з Чернігова, то до нашої школи ходило багато діток. Але потім люди поїхали за кордончи повернулися додому, то на сьогодні в нашій школі 172 учні. І це також велика кількість. Без спортивної зали важко. Тож діти одностайно казали, що їхня мрія універсальне спортивне полена якому можна буде займатися різними видами спорту, зокрема футболом

І вже тоді утворилася ініціативна група, що дуже сильно хотіла, аби мрія стала реальністю. Особливо хлопчики цим марили», – розповіла Наталія Канавець. 

Уже на наступній зустріч із представниками DECIDEтреба було представити складений проєкт. Але він мав бути у форматі 3D. До того ж, командам треба було всіх переконати в тому, що саме їхній проєкт заслуговує на увагу і має бути втілений в життя. 

«Діти доклали максимум зусиль. І нам потім сказали, що наш проєкт  один із кращих, то маємо великі шанси на перемогу. 

А коли почався етап голосування, то ми навіть агітацію за свій проєкт проводили. В ЗМІ інформацію поширювали, зустрічалися з жителями селища, просили всіх підтримати давню мрію наших дітей», –повідомила директорка Макошинського освітнього закладу. 

У результаті обрали трьох переможців. Це Киселівськийзагальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів, який запропонував створення природничої лабораторії «Modern Technology Hub» для поглибленого вивчення наукових дисциплін і застосування сучасних технологій у навчальному процесі.

Феськівська гімназія запропонувала створення освітнього простору «Smart Classroom», що допоможе підвищити якість навчання, забезпечивши учням доступ до сучасних технологій та інтерактивних методів навчання.

І Макошинський загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів, який запропонував створення універсального майданчика «SportTime» для організації спортивних і рекреаційних занять учнів і мешканців громади.

До речі, переможців визначали не за кількістю голосів, відданих за проєкт, а були розраховані коефіцієнти на кожен округ, відповідно до чисельності жителів. Менші населені пункти мали більший коефіцієнт і навпаки, більші населені пункти – менший коефіцієнт. Аби все було чесно й ціна одного голосу була рівнозначною. Бо інакше шансів на перемогу невеликі населені пункти не мали б.

«Підсумкове засідання з DECIDE  воно ж і нагородження  відбувалося в дуже позитивній атмосфері. Поза увагою не опинилися навіть учасники, які не здобули перемоги, їх також заохотили за участь, що переймалися цієї справою, переживали за свої проєкти. 

А нам  трьом переможцям – вручили сертифікати. Мільйон на всіх  це по 351 тисячі гривень на три школи-переможниці. І повідомили, що наприкінці серпня має стартувати робота з будівництва нашого майданчика і повинні завершитися до кінця 2023 року», – розповіла Наталія Канавець.

Тож у селищі Макошине буде поле зі штучним покриттям, але з волейбольною розміткою. Встановлятьволейбольну сітку та футбольні ворота. Щоправда, це все буде без огорожі, бо, щоб її зробити, потрібно ще 100 тисяч гривень десь шукати, освітній заклад такої суми немає.

Кошти на реалізацію проєкту будуть перераховані відDECIDE безпосередньо підряднику, на міську раду чи на відділ освіти їх не спрямовуватимуть. 

Нині відбувається стадія підписання договорів щодореалізації проєктів.

Ірина Осташко

Фото – Менська міська рада

Ще статті по темі

Back to top button