Суспільство

У центрі Куликівки встановили окрасу й оберіг громади (Фото)

Віднедавна Куликівська громада має свою особливу цікавинку. Це скульптура птаха кулика на постаменті з місцевим гербом.

«Кулик встановлений зовсім недавно, 1 червня. Але сама ідея виникла ще торік у нашого селищного голови Юлії Пастернак. Адже тривалий час у Куликівці не було такої експозиції, яка вказувала б на нашу особливість, яка могла б вирізнити нас з-поміж інших громад і населених пунктів», – у коментарі для ЧЕline зазначила Лідія Чобітько, начальник відділу інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Куликівської селищної ради.

Зрозуміло, що ідея, пов’язана з птахом куликом, – не випадкова, бо співзвучна з назвою селища.

«Є така легенда, що наш населений пункт був засновано в болотистій місцевості, де гніздилося дуже багато куликів. Звідси і назва. Також тут із Чернігова до Ніжина пролягав поштовий шлях, то на першого поселенця, який збудував тут дім, казали, що оселився кулик на болоті.

І в нас є герб району і прапор, які були затверджені 2003 року, там теж схематично зображений кулик», – розповіла Лідія Чобітько.

Тож і захотілося, щоб у селищі була відповідна вулично-паркова композиція. Її замовили в місцевого скульптора з села Горбове Станіслава Островського. До слова, з ним селищна рада співпрацювала і раніше. Майстер реставрував пам’ятники, присвячені Другій світовій війні.

Скульптуру замовили задовго до повномасштабного вторгнення росії. Працював над нею Станіслав Островський кілька місяців, бо дотримувався спеціальної технології , використовував потрібні види бетону. Робив армований каркас і на ньому шарами нарощував скульптуру, вона ще й пофарбована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аграрні пристрасті: на Борзнянщині нарікають на місцеве державне підприємство

«Сам постамент виготовляли наші комунальники. А майстру замовляли фігуру кулика і герб наш, який також прикріплений на постаменті. Разом із постаментом композиція має десь близько двох метрів заввишки.

Поставили на площі селища поруч із вуличною інсталяцією «Я люблю Куликівку». Тож тепер у нас є своя фотозона, яка до вподоби і жителям селища і гостям. Це наша окраса, яка нас ідентифікує.

Ще майстер виготовляє табличку з міді, там буде рядок із пісні про Куликівку нашого місцевого автора. Буде також QR–код, завдяки якому можна буде перейти на сайт громади і почитати історичну довідку про назву селища і про те, чому в нас встановлений саме кулик», – розповіла начальник відділу інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Куликівської селищної ради.

До речі, скульптура була виготовлена ще на початку року, але всі розуміють, що ситуація в нашій області, на жаль, складалася так, що було не до встановлення композицій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко, фото – Лідія Чобітько

Ще статті по темі

Back to top button