Суспільство

У центрі міста з’явиться «Пані в капелюшку»?

Перенесення могил двох чернігівських партизанів радянських часів привернуло величезну увагу чернігівців. Думки розділилися, адже є ті, хто за перенесення могил, і ті, хто категорично проти. Однак у соціальних мережах сформувався окремий гурт чернігівців, які завзято обговорюють інший проект на місці нинішніх могил.

Оксана Тунік-Фриз, чернігівка, яка тривалий час очолювала гуманітарну сферу міста, поділилася власними думками в пості на своїй сторінці Фейсбук. Вона написала свої спогади про відому чернігівку, викладача і громадську активістку, нині покійну Інессу Вачнадзе. В місті її поза очі називали «пані в капелюшку». Інесса Вачнадзе завжди виділялася своєю зовнішністю. На кожен суспільно-важливий захід, зустріч із студентами чи громадськими активістами вона приходила в різних капелюшках. Була доволі неординарною та цікавою особистістю. Не стало жінки восени минулого року.
Відтак Оксана Тунік-Фриз у соцмережі запропонувала створити контактну скульптуру «Пані в капелюшку».

«Не знаю, як ви, а я асоціюю центр міста Чернігова з особою колоритної мешканки Інесси Вачнадзе. Пані в капелюшку для мене в якомусь сенсі є символом Чернігова. Маю багато особистих добрих історій із цією яскравою жінкою. І мені її дуже не вистачає в місті сьогодні. Я була б втішена, якби в Чернігові з’явилася акуратна бронзова паркова скульптура «Пані в капелюшку». Я мала б що розказати про цю жінку дітям і друзям з інших міст. І мені здається, в Чернігові стало б затишніше», – пише у своєму пості Оксана Тунік-Фриз.

Ця тема перетворилася на широке обговорення в коментарях. Багато людей хоч і асоціюють Чернігів не лише із Інессою Вачнадзе, скульптуру схвалюють. А тому Оксана Тунік-Фриз створила петицію та відкрила голосування. Якщо кількість підписів зросте до 250 – може з’явитися перша в місті контактна скульптура. А згодом — можливо і декілька. Адже не лише про «Пані в капелюшку» йдеться в петиції. Її автор запевняє, що такий парк приверне увагу туристів і обрадує мешканців нашого міста. Містяни нарікають на «естетичний голод» міських чиновників, бо на місці прибраних могил планували звичайні квітники.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button