Суспільство

Учнів і вчителів безкоштовно забезпечать е-підручниками

Кабінет Міністрів під час засідання 23 січня 2019 року затвердив новий «Порядок забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників», згідно з яким держава безкоштовно забезпечуватиме учнів і вчителів не тільки паперовими підручниками, а й електронними, йдеться на сайті уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітянські баталії в Чернігові: здобутки, якість і закрита школа

«У Законі «Про освіту» ми вперше передбачили, що держава гарантує безоплатне забезпечення не лише паперовими, а також електронними підручниками. Тепер Уряд прийняв Порядок, яким визначається конкретний механізм цього. Причому я хочу наголосити, що йдеться і про електронні версії паперових підручників – у форматі pdf, і про електронні підручники та підручники з аудіосупроводом», – пояснила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Доступ до е-підручників учні та вчителі отримуватимуть через Національну освітню електронну платформу. Зараз, за словами міністра, майже готове ядро платформи.

У Порядок також закладено низку інших важливих змін.

Так, безоплатно підручниками забезпечуватимуть тих, хто отримує повну загальну середню освіту не лише в школах і закладах профосвіти, а й у коледжах та технікумах.

Запроваджено новий механізм визначення накладу підручників. Він більше прив’язаний до реальних потреб та розраховуватиметься на найбільшу кількість учнів на 5-річний період використання підручника. Зокрема, видання підручників і посібників здійснюватиметься:

один раз на 5 років із розрахунку 120% відповідно до потреби;

для учнів з особливими освітніми потребами з розрахунку 160% від їх прогнозованої кількості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після канікул у школах Чернігова з’являться «шерифи»

Уперше на рівні уряду передбачене формування резервного фонду підручників. За рахунок цього, зокрема, забезпечуватимуть потреби закордонних українців:

з української мови та літератури – до 1000 примірників;

з інших предметів українською мовою – до 300 примірників кожної назви;

серії «Шкільна бібліотека» – до 500 примірників із кожної назви.

Про те, як Порядок втілюватиметься в освітніх закладах Чернігова й області, читайте згодом на ЧЕline.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. супер, а планшет нарисуем на бумаге?

Back to top button