Суспільство

Українські соцслужби взялися за фейкових матерів-одиначок

В Україні матері-одиначки потрапили під пильну увагу соціальних служб через зловживання з встановленням батьківства – кількість одиноких матерів різко зросла після перегляду розміру виплат, однак не всі вони є такими насправді.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це йдеться в матеріалі видання «Сегодня«.

У 2002 році в Україні було 27,2 тис. одиноких мам. Тоді держава виплачувала всього 10% від мінімальної зарплати – 11,8 грн на місяць. З 2005-року держава виплачує різницю між фактичними доходами і прожитковим мінімумом. Всього за 10 років одиноких матерів стало більше в 23 рази – 610 тис. А в свідоцтвах про народження дитини в графі батько все частіше стоїть прочерк.

Все це заради тисячі-двох гривень за рахунок тих, хто платить податки. Розмір виплати для одинокої матері залежить від доходів, які отримує сім’я. Оскільки доходи батька не враховуються, така сім’я має право ще й на субсидію.

Судячи з судових реєстрів, таких випадків по країні – тисячі. Тих, хто попався на шахрайстві, суд змушує повертати державі десятки тисяч гривень.

Працівники соціальних служб час від часу влаштовують рейди на фейкових одиноких матерів.

Зовсім нещодавно суд виніс вирок сім’ї з Глухова Сумській області, яка п’ять місяців отримувала допомогу для одинокої матері.

У червні 2018 го жінка пішла до місцевого управління соцзахисту. Там вона написала заяву на призначення всіх видів допомоги для одинокої матері. Про те, що живе з батьком дитини – не вказала, а в свідоцтві про народження дитини даних про батька не було. Тому жінці призначили виплату в 1900 грн/міс. За півроку сім’я незаконно отримала 11 471 грн з держбюджету.

Коли все з’ясувалося, жінку звинуватили в шахрайстві за ст. 190 Кримінального кодексу України. За цією статтею їй загрожував штраф до 850 грн і обмеження волі до трьох років. Соцслужби зажадали повернути гроші, але вона відшкодувала лише 2000 грн. Через суд жінку змусили повернути решту суми – 9471 грн і призначили штраф у 850 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розслідування вбивства 4-річної дитини: Прилуцька прокуратура взялася за соцслужбу

Самі матері ставлять себе під загрозу, вважає адвокат Ольга Коваленко. Через те, що офіційно батька немає, жінка не зможе зажадати аліменти у випадку розлучення. А аліменти – більше, ніж соцвиплати. Батько, який вирішив поставити в свідоцтві про народження прочерк заради соцвиплат, не має права відвідувати дитину в лікарні, забирати зі школи, приймати рішення про місце проживання і виїзд дитини за кордон.

Щоб встановити офіційне батьківство, доведеться звертатися до суду. Це може зайняти не один місяць.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button