Суспільство

Умілі руки чернігівця Валерія Здора перетворюють криве гілля на шедеври (Фото)

У чернігівця Валерія Здора з дитинства проявлялась любов до дерева, а зараз, ставши дорослим, він практично весь свій вільний час присвячує виготовленню виробів з кривого гілля та коренів дуба.

Народився та виріс чоловік у Бурівці. Зараз живе та працює водієм міської маршрутки в Чернігові. Майстер знайшов собі місце для відпочинку від рутинної міської метушні в рідному селі, де придбав дачу та приводить її до ладу. Виснажившись за тиждень роботи, чоловік приїжджає з дружиною на один день, у неділю, в Бурівку. Тут він і створює оригінальні дерев’яні вироби.

«Ми не вміємо сидіти на місці, – ділиться чоловік. – Тим більше знаючи, що довкола стільки роботи. І хату хочеться до ладу привести, й на городі роботи вистачає, адже садимо усе: картоплю, огірки, помідори, різну городину, яку вирощуємо для себе. У дружини Наталії також немало клопотів. Вона вирощує квіти, займається консервацією овочів на зиму та й інших побутових хатніх справ вдосталь».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витвори мистецтва з непотребу: чернігівський майстер створює оригінальні вироби з дерева (Відео)

Улюбленим заняттям, за яким Валерій Васильович відпочиває, є виготовлення дерев’яних виробів з нетесаного та кривого гілля. Любов до такого роду діяльності прищепив батько Василь, який працював теслею і виготовляв сани та вози. З того часу Валерій і полюбив запах свіжого, щойно тесаного дерева. Вже будучи в дорослому віці, він самотужки почав освоювати нові знання та техніки в роботі з деревом.

«Я змалечку любив дерево та захоплювався людьми, які вміють з нього майструвати різні вироби. Я знаю його структуру і як з ним працювати, – розповідає майстер. –  Завдяки інтернету дізнався безліч корисної інформації, яка допомагає при роботі з деревиною».

Чоловік зізнається, що в нього немає улюбленої породи дерева, з якою він любить працювати. Навідавшись до лісу та знайшовши необхідну корягу чи корінь дерева, Валерій вже знає, де вона йому пригодиться і що з неї можна виготовити. Не так давно чоловік змайстрував у своєму селі зупинку, де люди мають змогу дочекатися автобуса.

Руки Валерія Васильовича змайстрували не одну лавку, стіл, сувеніри з кореня, вішак для одягу, ключницю, ліжко та інші вироби. Працюючи з деревом, чоловік використовує лише інструменти ручної роботи, які допомагають краще відчути дерево.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цукор у кактусі та чорний гранат: унікальна керамомайстерня в чернігівській квартирі (Відео)

На перший погляд може здатися, що працювати з кривим гіллям значно легше, аніж з готовою, рівною деревиною, яку потрібно лише вишліфувати, вирізати необхідні елементи, надати форму. Насправді це не так. Працювати з необробленим матеріалом значно складніше. Багато хто, побачивши вироби в стилі, в якому працює Валерій, думає, що сам може таке вдома запросто зробити. Це все одно, що казати: я зараз зберу космічний корабель. Для цього потрібні досвід і навички. Спочатку створюється образ, під нього шукається матеріал. Інколи трапляється навпаки. Кожна деталь підбирається окремо відповідно до ескізу чи запланованого. І за наполегливої та вправної роботи створюються справжні шедеври, єдині в своєму роді.

«Звісно, хотілося б більше часу приділяти улюбленій справі, але, на жаль, поки що немає такої можливості. Але залишати цієї справи не буду. Мабуть, на пенсії зможу більше працювати у цьому напрямку».

Талановитий майстер хоче й далі розвивати свій потенціал, щоб досягти значно більшого. Прагне облаштувати свою власну майстерню, де зможе працювати як влітку, так і взимку. Тут зберігатиме всі свої робочі інструменти та роботи.

Джерело: Новини Городнянщини

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button