Суспільство (відео)

Цукор у кактусі та чорний гранат: унікальна керамомайстерня в чернігівській квартирі (Відео)

Чернігівка Анна Демиденко влаштувала у себе вдома справжню керамічну майстерню. Вже шість років в умовах звичайної квартири вона створює оригінальний посуд, вази та брошки. А почалося все зі звичайної виставки в музеї Коцюбинського.

«Побачила роботи – котів із людськими обличчями. Це саме художнє таке бачення цієї тварини. Це роботи Сергія Янкова, який працює в центрі ремесел. Ну, я там і залишилася, ми досі спілкуємося. Ця людина дала поштовх, щоб я реалізувала свої якісь ідеї», — розповідає Анна Демиденко, майстриня з кераміки.

За спеціальністю Анна Демиденко математик-інформатик. У школі пропрацювала 16 років. Тоді почала створювати графічні малюнки, які мріяла застосувати як ілюстрації до дитячих історій. Але з часом взялася створювати листівки та стікери. А після знайомства з глиною графіка перенеслася на керамічні вироби.

«Хотіла зробити отаку дитячу розмальовку, с наклейками, які діти наклеювали б на об’єкт в кольоровому варіанті. Оцей кіт перейшов на блюдо, тобто він уже радує якусь господиню. Це буде в посуді. Можливо, якісь елементи. Можливо, на чашці одне, а на тарілці – друге, а коли разом, то вже виходить якась історія», — говорить Анна Демиденко, майстриня з кераміки.

Та зараз математика допомагає й у роботі з глиною.

«Якщо я роблю чашку, то створюю викройку з невеликим  розрахунками для потрібного об’єму. Знання всіх властивостей глазурі, коефіцієнт розширення глазурі та глини повинні збігатися. Це навіть дуже хороша математика», — зазначає Анна Демиденко, майстриня з кераміки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині у дитячому будинку-інтернаті з’явилася власна художня майстерня

Робота відбувається за кілька етапів. Спершу з розім՛ятої глини формується потрібна форма, потім на виріб наноситься малюнок і висушується. Після першого утильного випалу глину можна покривати глазур’ю.

«Це по суті таке рідке скло, яка за високої температури перетворюється на глянцеву поверхню, яку ми звикли бачити. Розпис роботи триває десь 5 годин, я так крапками наношу фарбу. Коли я отримую утильний черепок, то його я покриваю коричневим кольором, щоб коричнева глазур затекла всередину. Коли людина буде користуватися готовим виробом, там не буде зводитися ні пліснява, ні інші неприємності», — розповідає Анна Демиденко, майстриня з кераміки.

Далі виріб треба повторно випалити за температури від півтори до двох тисяч градусів. Для цього майстриня має спеціальну піч, що стоїть у неї просто на балконі.

«Ну, от, власне, завантажується туди виріб, ставиться на випал. Це програматор, тут виставляю температуру і ставлю на випал. На 14 годин. Сім годин обпалює, сім годин холоне. Потім відкриваєш – і там купа сюрпризів».

А сюрпризи бувають різні. Не обходиться і без форс-мажорів.

«Буває, відкриваєш піч, а там половинка, наприклад. Витратив шість годин на покриття, потім дві години на ліплення, сушку й випал дві доби… і потім шкода, що відкриваєш – а там половинки. Наче і технології дотримувався, і все збіглося, але от щось десь…», — говорить Анна Демиденко, майстриня з кераміки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині у дитячому будинку-інтернаті з’явилася власна художня майстерня

Вироби майстрині вирізняються оригінальними формами, серед яких кактус, гранат або гарбуз. Усіх їх створено без застосування гончарного круга. Анна Демиденко каже, що перед початком роботи ніколи не передивляється інтернет.

«Тому що можна надивитися і ти подумаєш, що це твоя ідея, а насправді вона вже десь була. Тому краще не роздивлятися всі роботи, а просто взяти кусок глини і пробувати працювати. У процесі вже щось виходить. Якщо форми вже трапляються у світі, то як, наприклад, виділитися. Чорного граната я, приміром, не бачила. От вирішила зробити чорний гранат із срібними кусочками», — розповідає Анна Демиденко, майстриня з кераміки.

Ще однією цікавинкою є тарілки у формі листя. Для цього використовується справжня зелень. А щоб процес не припинявся і взимку, майстриня використовує заготовки з гіпсу.

«Я йду збираю листя в різних парках і виготовляю гіпсові форми. Роблю пласти та формую на власний розсуд, як мені хочеться», — ділиться Анна Демиденко, майстриня з кераміки.

Майстриня постійно бере участь у ярмарках, де й можна побачити та придбати її роботи. До того ж нещодавно вона провела майстер-клас із ліплення для всіх охочих в обласному художньому музеї. Розповідає, що в цій діяльності її дуже підтримує чоловік, який допоміг облаштувати робоче місце та виготовляє дерев’яні подарункові скрині. Серед планів майстрині – створити власний бренд. Зараз вона працює над розробленням власної колекції посуду, що налічуватиме 50 видів дизайну. Вже є замальовки та навіть перші предмети.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button