Люди

ЛЮДИ: Серіал «Школа», безпека у школі та знущання над деревами очима школярки Яніни Деркач

У світі дорослих, де панують серйозні теми і вирішуються складні питання, не заведено прислухатися до дітей. Натомість прийнято виголошувати голосні промови про те, що все саме для їхнього майбутнього і робиться. Але іноді їх треба просто почути, щоб кращим уже зараз зробити сьогодення, в якому вони живуть.31154111_2090523071215642_8800620342939746304_n

Шкільні реалії, підліткові захоплення та рідне місто очима 13-річної школярки Яніни Деркач, яка навчається в 35-й школі, а також у музичних школах Чернігова, ще трошки – в театральній студії, і мріє стати телеведучою.

Про навчання на «відмінно»

«Як кажуть батьки, моя робота – це гарно навчатися у школі. Ця робота наразі мене влаштовує.)) Гадаю, якби за успішність у школі платили, то я отримувала б доволі високу заробітну платню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Курйози в Польщі, кінець фрілансу й антидепресанти з YouTube: різностороннє життя Михайла Репеха

Навчаюсь я добре, дуже стараюся бути відмінницею, але з кожним роком це щоразу важче. Мабуть, цього року вже не вдасться без жодної «дев’ятки» в табелі… Підсовую мамі поради психологів і статті на тему, що не треба вимагати від дітей навчатись на «відмінно». Але найбільше не хочеться розчаровувати тата, бо він закінчив школу з золотою медаллю та інститут із «червоним» дипломом і завжди казав, що розумниця – то я в нього…».

Про захоплення серіалом «Школа» та кастинг

«Останнім часом я дуже цікавилася серіалом «Школа», намагалася не пропустити жодної серії і можу сказати, що моя мама з полегшенням зітхнула, коли завершився перший сезон. 

Я навіть взяла участь у онлайн-кастингу на участь у другому сезоні серіалу «Школа». Безперечно, батьки, дивлячись на це, казали, що я марно витрачаю час, і мали рацію. Звісно, що увійти до топ-100 мені не вдалося, хоча в мене була велика підтримка серед друзів.

Із друзями я бачусь часто, на кожному уроці, тому що більшість моїх друзів – це однокласники. Ми зустрічаємось не тільки в школі, а й поза школою, на канікулах та у вихідні. Ми розмовляємо та думаємо про що завгодно, окрім навчання)))»

Про консерватизм у школі та реформу освіти

«Насправді на навчання витрачається стільки часу (7 уроків щодня і домашнє завдання з кожного предмета ввечері), що особисто в мене це відбиває будь-яке бажання цікавитись навчанням у вільний час. Чула, що готується реформа освіти, але, гадаю, що щось зміниться у наших школах ще не скоро, принаймні за ті 4 роки, що мені залишились у школі, точно нічого не станеться. В нас усе ну дуууже повільно змінюється. Наприклад, що стосується шкільної форми і взагалі одягу. Дехто з дорослих чомусь не може усвідомити, що час не стоїть на місці, що ми – не вони, що в нас можуть бути інші смаки й вподобання. І в цьому не має нічого поганого! Мені навіть довелося на цю тему зняти відеоролик.

Якби в мене спитали поради, як полегшити життя школярів, то я запропонувала б ввести подвійні уроки або пари, як їх називають в інституті. Тоді ввечері після 7 уроків на завтра треба було б підготувати не 6-7 домашніх завдань, як зараз, а 2-3. Тоді і вільного часу залишалось би більше, і домашні завдання виконувались би більш ретельно».

Про пожежу в Кемерово і пожежну безпеку в школі31229270_2090522991215650_3276238329409961984_n

«Я не дуже цікавлюся політикою. Звісно, не настільки, щоб не знати, що в країні йде війна. І, безперечно, повз мене не пройшла жахлива подія в Кемерово. Я навіть особисто перевірила, чи замкнені в нашій школі запасні виходи. Мало хто знає, що під час уроків двері евакуаційних виходів дозволяється закривати тільки зсередини і в жодному разі не на ключ. Вони можуть бути замкнені на засуви або гачки, які легко прибираються, щоб двері можна було легко відкрити зсередини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Люди»: життєва історія журналістки – без цензури і таємниць

Моя хрещена живе в Канаді, вона розповідає, що в них і в школах, і на роботі щомісяця проводять імітацію подій не тільки при пожежі, а ще й при теракті. І це робиться не для галочки, як у нас, а справді всіх виводять назовні через запасні виходи. А під час теракту, навпаки, треба сидіти тихо і заблокувати чимось двері до приміщення.

На жаль, усі чотири запасні виходи в нашій школі № 35 замкнені на ключ, а ключ, як нам пояснили, в якоїсь там людини, яка відповідальна за те, щоб під час пожежі прибігти та відчинити ці двері. Але ж із події в Кемерово всі знають, що під час пожежі час іде не на хвилини, а навіть на секунди».

Про знущання над деревами та Шерстянку

31234996_2090892317845384_703065758145445888_n«Я люблю Чернігів. Мені подобаються його історичні місця, парки, фонтани та все, що зараз робиться, аби він став кращим. Не подобається мені, коли я бачу, як нищать дерева, як обрізають майже всі їхні гілки, залишаючи лише стовбур. Такі дерева мають страшний вигляд і дуже псують зовнішню картину нашого міста. Щодня я ходжу до музичної школи і спостерігаю цю жахливу картину з каштанами по вул. Шевченка. Восени таке сталося з деревами ще й по вулиці Кирпоноса. Розкішні крони дерев дарували місту кисень, влітку вулиці були в затишній тіні, а потім їх чомусь знищили. Судячи з вулиці Шевченка, де каштани були вже обрізані давно, кілька років тому, можна зробити висновок, що дерева вже не відновляться.

Я знаю, що минулого року в нашому місті було висаджено багато дерев, навіть сакури, але для чого так знущатися над дорослими деревами, я не розумію. Гадаю, хтось повинен або роз’яснити, для чого це робиться, або понести відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Про таємні ходи, ніжинське золото і дослідження археолога Івана Кедуна

Що ще хочу особисто від себе побажати нашому місту – це дорогу до району Шерстянка. Там у Палаці культури репетирує театральна студія «Театр23», в якій я займаюсь, і туди зовсім незручно добиратися».31290771_2090527617881854_2426451493386190848_n

Юлія Заліська

Ще статті по темі

Back to top button