Суспільство

В області працюють над створенням Регіонального плану управління відходами

Перші результати проведеної роботи із розроблення проєкту Регіонального плану управління відходами у Чернігівській області обговорила робоча група на чолі з виконуючою обов’язки голови ОДА Наталією Романовою.

Як зазначила директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Сахневич, уже підготовлена загальна інформація для першого розділу плану (адміністративно-територіальний устрій регіону, демографічна, соціальна та економічна характеристика області, її природно-географічний стан). Дещо складніше проаналізувати поточний стан системи управління відходами, адже відповідна робота на місцях налагоджена недостатньо ефективно. До того ж в органах влади відсутні фахівці, які можуть здійснити компетентний аналіз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Село без сміття: у Носівському районі у селян тракторами забирають відходи

За даними Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ОДА, на сьогодні в області, як і по всій Україні, побутові відходи переважно вивозять на полігони та сміттєзвалища відповідно до єдиної системи збору.

Нині діяльність у сфері поводження з побутовими відходами на Чернігівщині здійснюють 38 підприємств різної форми власності, налічується 659 полігонів та звалищ загальною площею майже 700 гектарів. У 17 районах та містах обласного значення започаткували роздільний збір сміття. Втім, на сьогодні практично відсутня достовірна систематизована інформація щодо потоку відходів, їх якісного складу, об’ємів. Серед іншого — недостатня кількість та незадовільний стан спеціалізованої техніки, безсистемне накопичення сміття, відсутність обвалування, що призводить до засмічення прилеглої до сміттєзвалищ території. Основні причини такого невтішного стану поводження з побутовими відходами — неврегульованість на законодавчому рівні та недостатнє фінансування.

Зважаючи на високий рівень складності роботи з формування Регіонального плану управління відходами, додатково будуть залучені експерти для проведення наукового дослідження системи управління відходами на Чернігівщині. Для цього з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища вже виділено 100 тисяч гривень.

— Однозначно без науково-обґрунтованого аналізу неможливо забезпечити поділ області на кластери та спланувати всю систему роботи у сфері поводження з відходами, — підкреслила Наталія Романова. — Не забуваймо про інформаційно-просвітницьку роботу серед населення, особливо у навчальних закладах. Адже культура поводження з побутовими відходами формується змалку. Крім тогонеобхідність раціонального поводження з відходами мають зрозуміти жителі та керівництво кожної громади, не стояти осторонь і активно долучитися до роботи.

Розробка проєкту Регіонального плану управління відходами триває. Наступне засідання робочої групи відбудеться у лютому наступного року.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button