Суспільство

В області створили кластер легкої промисловості

20 серпня заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова і директор Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Олександра Хомик стали учасниками знакової події – відкриття «Кластеру легкої промисловості Чернігівської області».

10 підприємств Чернігівщини ухвалили рішення об’єднатися задля спільної мети. Сьогодні відбулася перша офіційна презентація кластеру. Відкрив захід Костянтин Іванов, президент Чернігівської ТПП.

«До кластеру ввійшли не тільки виробничі підприємства. Формат класичного кластеру – це поєднання університетів, які є частиною бізнес-освіти, нових знань, інновацій і новацій. У нашому об’єднанні – це Чернігівський технологічний університет. Також присутні і самоврядування, і влада. Залучені креативні індустрії – дизайнери одягу, які додають нотку творчого підходу, трендів», – зазначив Костянтин Іванов.

У вітальному слові заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова наголосила, що створення кластеру легкої промисловості є дуже серйозним і потужним кроком, який сприятиме економічному розвитку Чернігівщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Програма фінансової підтримки бізнесу реально працює

«Облдержадміністрація розробила Стратегію сталого розвитку Чернігівської області до 2027 року. І одним із рушійних інструментів цієї стратегії, власне, є розвиток кластерних моделей», – повідомила Наталія Романова.

І нагадала, що обласна і центральна влада в тісному партнерстві з Асоціацією «Укрлегпром» всебічно сприяє таким ініціативам і допомагатиме у лобіюванні важливих для легпрому законопроєктів.

«Нещодавно з робочим візитом Чернігівщину відвідав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Голова ОДА Андрій Прокопенко, зокрема, порушив питання щодо підтримки законопроєктів #2508 і #2509, які стимулюватимуть розвиток легкої промисловості Чернігівської області і України загалом», – сказала Наталія Романова.

Наразі Верховна Рада опрацьовує низку законодавчих ініціатив щодо створення індустріальних галузевих технопарків. Зі свого боку, Дмитро Разумков запевнив, що парламентарі готові оперативно розглядати проблемні питання бізнесу і надавати необхідну підтримку.

Історично склалося, що Чернігівщина є краєм легкої промисловості. На її теренах працюють приблизно 50 підприємств. У галузі працюють понад 4 тисячі робітників, випускаючи близько 3 тисяч найменувань товарів. За 6 місяців 2020 року реалізовано продукції на 302,1 млн грн. Експортовано товарів на суму 29 млн доларів США, або 7,6% від загального обласного експорту. Найбільшим попитом чернігівські вироби користуються на ринках Румунії, Білорусії, Італії, Польщі, Франції, Нідерландів, Австрії тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші для бізнесу: на Чернігівщині видають «дешеві» кредити (Відео)

Ідея створити кластер легкої промисловості тривалий час опрацьовувалась на різних рівнях. І сьогодні мети досягнуто. У переліку учасників – потужні та перспективні, інноваційно активні підприємства, що входять до когорти підприємств-лідерів легкої промисловості області.

Які надії легпромівці покладають на новостворений кластер, розказала Наталія Романовська, директор Чернігівської швейної фабрики «Елегант». До речі, пані Наталія є одним із головних ініціаторів його створення.

«У сучасних ринкових умовах, щоб мати розвиток, рухатися до бажаних вершин та змін на краще, необхідно об’єднуватися. Кластер відкриває можливості для максимального спілкування та відкритості передачі інформації одне одному. Це допомога і роботою, і кадрами. А ще – можливість поділитися досвідом, знаннями», – прокоментувала Наталія Романовська.

На підтримку чернігівського кластеру організатори заходу паралельно влаштували справжній онлайн-марафон привітань партнерів і керівників інших кластерних об’єднань із різних куточків України. Також почули вітальні слова з Німеччини від Фолькера Штьотцнера, координатора проєкту KVP Ukraine.

Кластер – це сукупність кількох різних частин, тож на завершення учасники об’єднання зібрали пазл – символічну карту світу, таким чином закріпивши своє партнерство під гаслом «З Чернігова – на весь світ».

Джерело: Чернігівська облдержадміністрація

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button