Суспільство

В Олишівці скажений кіт покусав 68-річну жінку

68-річна жителька села Олишівка пані Наталя якраз поралася по господарству, як у двір забігла сіро-біла кішка і почала шипіти на хазяйку. Жінка почала тікати до хати, але кішка накинулася на неї і подряпала руки.

«Я стояла у дворі і кришила свиням ботвину, бачу, що прийшла кішечка красива. Вона забігла на веранду, а потім у дальшу кімнату. Я намагалася вигнати її кочергою. Потім прийшла моя онучка Наташа і хотіла нагодувати кішку, але вона не їла, не пила й молоко. Потім знову почала шипіти на нас. Ми думали, що її хтось побив. Про те, що кішка скажена, я здогадалася після того, як тварина подивилася на світло. У неї потекли сльози, а це ознака сказу», — розповідає Наталя Іллівна.

Покусана жінка зачинила кота в хаті, бо боялася, щоб він не нашкодив домашнім тваринам. А вранці кішка здохла. Постраждала  повідомила про нещасний випадок ветеринарам і звернулася до лікарні. У Чернігівській ЦРЛ жінка лікується  вже четверту добу.

— Таких, як я, держава залишила помирати. Я приїхала до лікарні, але вакцини немає. Шукали її у столиці. Ліки дуже дорогі. За ці 4 дні я вже витратила 5 тисяч гривень. А моя пенсія – півтори тисячі.

Останні кілька років в Україні не виготовляють вакцини проти сказу, а відтак у лікарнях немає чим прививати покусаних людей, розповідає лікар-ортопед травматологічного відділення Чернігівської ЦРЛ Іван Джичка. А тому пояснює людям, що незнайомих котів і собак треба обходити десятою дорогою, адже сказ, якщо його не виявити вчасно і не провести вакцинацію, це на 100% смертельне захворювання.

«Сказ у людей може проявитися як  через сім днів, так і протягом року.  Симптоми –  людина стає агресивною, може плюватися та кусатися. Одним із яскравих симптомів є гідрофобія або водобоязнь, коли хворий намагається зробити ковток, виникає спастичний спазм ковтальних м’язів і дихальної мускулатури аж до блювоти, — розповідає Іван Джичка.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Пишет Иван Джичка. Бешенство воздушно- капельным путем не передается !!! заболеть можно только если слюна заболевшего бешенством попадет на поврежденные участки кожи и слизистые оболочки ( глаза, ротовая полость). Отредактируйте статью,пожалуйста.

Back to top button