Суспільство

Вагітність і пологи: що змінилося для чернігівок

Із 1 квітня в Україні стартувала нова Програма медичних гарантій. У ній у фокусі особливої уваги пріоритетні напрями. Серед яких – охорона материнства та дитинства. Згідно з програмою, жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у сімейного лікаря чи в гінеколога в жіночій консультації. Окрім того, українки мають право на вибір гінеколога, який вестиме вагітність, і вибір пологового будинку, в якому народжувати. При цьому місце проживання чи реєстрації не має значення. Жодних благодійних внесків платити не потрібно.

Щоб забезпечити якісну та безпечну медичну допомогу матері і дитині, цього року НСЗУ виокремила окремий пакет медичних послуг «Ведення вагітності в амбулаторних умовах».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Креативні пологи: в Україні вперше провели материнсько-асистований кесарів розтин (Відео)

До нього входять, зокрема, такі безоплатні послуги:

динамічне спостереження вагітності, включно з контролем за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень та консультацій;

організацію та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розроблення індивідуального плану ведення вагітності відповідно до групи ризику);

лабораторні та інструментальні дослідження, згідно з галузевими стандартами, зокрема, УЗД, загально-клінічні та біохімічні лабораторні обстеження, спостереження чи лікування в амбулаторних умовах і в умовах денного стаціонару;

профілактика ускладнень вагітності і післяпологового періоду тощо.

До гінеколога жінка може звернутися без скерування. Вона має право обрати заклад, у якому спостерігати вагітність. Незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Лабораторні обстеження й інструментальні дослідження, відповідно до потреб вагітної, будуть безоплатними, якщо заклад уклав відповідний договір із Національною службою здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екстремальні пологи: менянка розповіла про пологи в темряві

Тариф на медичні послуги з ведення вагітності в амбулаторних умовах становить 720 гривень на місяць. Щоб його отримати, лікарня повинна відповідати вимогам і надати повний спектр послуг при нормальній та ускладненій вагітності. А також бути в змозі робити пренатальний скринінг – УЗД і біохімічні маркери.

Якщо жінка потребує госпіталізації для збереження вагітності, то вона отримує таку допомогу також безоплатно — у межах пакета стаціонарної медичної допомоги. Для планової госпіталізації потрібне електронне скерування від лікаря, який спостерігає вагітну. Невідкладна медична допомога надається без направлення.

Медзаклад, який надає допомогу при пологах і надає неонатальну допомогу, отримуватиме підвищувальний коефіцієнт. За кожні пологи в такому закладі НСЗУ заплатить 10 859 грн.

Як розповіли журналістам ЧЕline в Чернігівському міському пологовому будинку, заклад пройшов етап подачі заявки на підписання договору з Національною службою здоров’я України. Заявки схвалені і медустанова чекає на підписання договору. Щойно договір із НСЗУ буде підписаний, почнуть діяти нові розцінки, поки ж заклад працює за старими.

Після підписання договору між пологовим будинком і НСЗУ породілля матиме право отримати повний обсяг послуги, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Але це не стосується послуг покращеного сервісу. Перебування в палаті підвищеного комфорту та інші додаткові послуги належать до категорії платних послуг.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button