Суспільство

Весняної повені на Чернігівщині не буде

Упродовж осінньо-зимового періоду 2019-2020 рр. в басейнах річок Дніпра та Десни склалися вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови для формування весняного водопілля.

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр з гідрометеорології.

Одночасне поєднання комплексу несприятливих для формування весняного стоку гідрометеорологічних умов у басейнах річок Дніпра та Десни спостерігається вперше за весь багаторічний період спостережень.

Адекватні до 2020 р. роки-аналоги за значеннями і процесами формування усіх чинників весняного стоку відсутні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десна зникає: чернігівські екологи б’ють на сполох (Відео)

З урахуванням поточної гідрометеорологічної ситуації можна передбачити, що весняний період на річках буде маловодним; за рівнями, витратами води і обсягами стоку — значно нижчим за середні багаторічні показники та нижчим ніж повінь 2015 року. Вода буде знаходитись у межах русел.

Загальна амплітуда підвищення рівнів води над поточними відмітками буде незначною і цілком залежатиме від кількості і інтенсивності випадіння рідких опадів у басейнах річок у весняний період.

Якщо протягом березня не відновиться сніговий покрив (як було у 2010, 2013 рр.), а рідкі опади протягом цього періоду будуть малоінтенсивними та незначними за кількістю, то не виключено, що вираженої весняної повені у 2020 році не буде вперше за більше ніж 140 років регулярних гідрологічних спостережень на річках області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button