Суспільство

Вибір управляючої компанії, інвестиції та сільськогосподарська переробка: реалії Менського індустріального парку

Менський індустріальний парк уряд вніс до Реєстру індустріальних (промислових) парків ще 24 січня.

Шлях до цього був довгим і непростим, адже перший задум створити на Менщині промислову зону з’явився в 2014 році.

Передбачається, що індустріальний парк буде створено на земельній ділянці, загальною площею 68,5860 га.

Але, за словами секретаря Менської міської ради Юрія Стальниченка, реєстрація парку не означає, що гроші до регіону потечуть рікою вже сьогодні. Аби так сталося, треба багато і наполегливо працювати.

«Реєстрація індустріального парку в Реєстрі індустріальних парків України – це, по суті, показник для інвестора. Перший етап створення цього парку був доволі тривалим, адже багато часу зайняло саме оформлення земельних документів. А от концепцію ми змогли спільно з департаментом економіки зробити десь за рік.

На жаль, торік у лютому почалося повномасштабне вторгнення, і ми були вимушені переглядати напрацьовану концепцію індустріального парку. В тому сенсі, що деякі переваги щодо інфраструктури чи транспортні ми передбачали вже з певними можливими ризиками. Але наявна концепція, на мою думку, передбачає для інвестора отой необхідний вектор, де можна обрахувати максимально всі ризики та побачити, наскільки можливо чи неможливо інвестувати в цей індустріальний парк», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Юрій Стальниченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У поліції розповіли, як минув Великдень на Чернігівщині

Поки не було концепції й індустріальний парк не був введений у Реєстр, не можна було розпочинати процес вибору управляючої компанії та починати розмову про розбудову інфраструктури індустріального парку. Скажімо, планувати будівництво очисних споруд або якісь додаткові лінії комунікації, газопостачання, електропостачання. Натомість внесення до Реєстру індустріального парку дає можливість визначитися з управляючою компанією, відповідно до вимог законодавства, адже там передбачається розроблення документації, конкурсний відбір.

«Після того, як індустріальний парк внесли до реєстру, була створена робоча група. Вона напрацювала умови конкурсу, посадовий склад конкурсної комісії та порядок її роботи. 10 квітня на сесії міськради це все було затверджено. Тобто на сьогодні, відповідно до цього рішення, персональний склад конкурсної комісії буде затверджено розпорядженням міського голови. І комісія почне підготовчий етап, зокрема безпосередньо напрацювання конкурсної документації. Подадуть на виконком пропозиції щодо старту самого конкурсу.

Тепер треба провести конкурс на вибір управляючої компанії. Конкурс – це, по суті, як тендер. Тільки там умови – вибрати управляючу компанію, яка далі, відповідно до бізнес-плану і затвердженої концепції, забезпечить роботу індустріального парку. Тобто тут виходить, що міська рада після вибору керуючої компанії тільки допомагатиме і не буде напряму впливати на якісь бізнес-процеси», – наголошує секретар Менської міської ради.

Нині окремо напрацьовують і, найвірогідніше, 28 квітня винесуть на обговорення нові пропозиції щодо місцевих податків і зборів. І якраз планують встановити місцеві пільги для учасників індустріального парку. Звісно, ті, що будуть дозволені законодавчо. Тобто хоча б на перший рік роботи учасників парку хочуть звільнити від місцевих податків.

За словами Юрія Стальниченка, управляюча компанія здійснюватиме безпосереднє управління та координацію всіх дій щодо пошуку учасників індустріального парку, яких ще називають інвесторами. Це зазвичай не одна установа або один учасник, їх може бути і декілька. І це може бути варіант якоїсь кластерної взаємодії. Адже пріоритет – переробна промисловість. То це може бути взаємодія між місцевим агробізнесом, що задовольнятиме первинні потреби підприємства переробної промисловості. Наприклад, постачання молока, соняшника. А інвестор може налаштувати вторинне перероблення, скажімо, виробництво олії, цукру чи сухого молока. А кінцевий інвестор може зорієнтуватися на виробництво якогось кінцевого продукту – наприклад, цукерок.

До речі, майбутнє вбачається саме за переробкою сільськогосподарської продукції.

«Переробна промисловість буде основною, тому що ми побачили, наскільки брудну війну ведуть росіяни, вони знищують український народ і ще намагаються шантажувати весь світ голодом. Вони намагаються порушити баланс продовольчої безпеки, який був до війни. Натомість Україна – одна з країн, яка забезпечує велику частину продовольчих потреб країн Європи й Африки. Якщо не буде налагоджено експорт основних продуктів харчування, то світ може постати перед проблемою голоду. Тому ми як сільгоспрегіон обрали саме варіант переробної промисловості одним з основних. Але водночас це і підтримка наших агровиробників, бо в них з’являться нові ринки збуту і будуть створені нові робочі місця. І в підсумку це допоможе вирішити чимало продовольчих проблем, що можуть виникнути через воєнні дії в Україні. Тому, вважаю, що економіка повинна працювати, і той напрям, який ми передбачили, є доволі важливим, з огляду на потужності не тільки нашої громади, а й Чернігівщини загалом. Ми можемо стати хорошим прикладом інвестування і того, як розвивати й утримувати економіку навіть під час війни», – наголошує Стальниченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button