Суспільство

Від детективів і романів – до наукових видань: у Гончарівській громаді популяризують читання

Часто доводиться чути, що в сучасному житті духовність – не в пошані. Та й тенденції останніх років переконують, що галузь культури зазвичай фінансується за залишковим принципом.

Однак нині вже всім зрозуміло, що майбутнє і розвиток – лише за освіченими та духовно розвиненими людьми, які багато читають.

У Гончарівській громаді розвитку культури та духовності приділяють належну увагу. Тож є і приємні новини: оновлено книжкові фонди КЗ «Смолинська публічна бібліотека».

«Комунальний заклад «Смолинська публічна бібліотека» Гончарівської селищної ради функціонує у нас із 1 жовтня 2020 року. Забрали ми її в громаду із Чернігівського району. І також при цьому закладі є Слабинська сільська бібліотека-філія.

Тож ці заклади в нашій громаді функціонують три місяці. Але це видалися такі непрості місяці карантину. Хоч відвідування бібліотек і відбувалося з обмеженнями, працівники закладів працювали над книжковими фондами.

Ще ми працюємо над тим, щоб зробити комфортними робочі місця працівників, забезпечити їх усім потрібним. Але за три місяці всього задуманого не реалізуєш.

Нині триває ремонт Смолинського будинку культури, то там уже буде розміщуватися Смолинська публічна бібліотека», – розповідає начальник відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Гончарівської селищної ради Тетяна Якубець.

Значення бібліотек у сучасних умовах – неабияке.

«Це не просто заклад, де читають книжки. Це місце, де проводять заходи, залучаються діти, люди старшого покоління, де проводять книжкові виставки. Безумовно, що нині ці всі заходи відбуваються з урахуванням рекомендованих обмежень», – пояснює Тетяна Якубець.

Що стосується поповнення вже згаданого книжкового фонду, то це було профінансовано з місцевого бюджету Гончарівської селищної ради, за ініціативи селищного голови Віталія Рудника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прибирання, оформлення цікавих виставок і дослідження: музейне життя в період локдауну

«Замовлення робили в «Клубі сімейного дозвілля». Література вся українською мовою. Жанри різноманітні – детективи, романи, на історичну тематику, класика, твори для шкільної програми. Літературу підбирали разом із бібліотекарями, таку, що була б цікава людям. Із «Клубу сімейного дозвілля» поповнили фонд на 93 примірники – на суму майже 11 тисяч гривень.

Також нам допомогло закупити книжечки Чернігівське обласне об’єднання «Просвіта» імені Тараса Шевченка. У них ми закупили 112 книжкових найменувань. Приблизно на 6 тисяч гривень. «Просвіта» також певну частину книжок подарувала.

Комунальний заклад «Чернігівська центральна бібліотечна система» теж подарував нам книжечки та літературу, потрібну для роботи.

А влітку в громаді відбулася акція «Подаруй бібліотеці книжку». Також люди відгукнулися», – повідомила пані Тетяна.

Радує те, що жителі громади, які люблять читати, щойно дізналися про поповнення бібліотечних фондів, одразу звернули на них увагу та беруть читати книжки.

«До Смолинської публічної бібліотеки з нового року приєдналися три бібліотечні філії району – Максимівська, Лебедівська та Соколівська. Теж плануємо, щоб вони працювали, потихенько поповнювали фонди. Бібліотеки в селах і громадах мають бути», – переконана начальник відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Гончарівської селищної ради.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button