Суспільство

Від щирого серця: чернігівці долучилися до Акції подяки волонтерів у німецькому Галле (Фото)

У День Незалежності України, 24 серпня, в німецькому місті Галле відбулася Акція подяки. Українці, зокрема чимало чернігівців, вийшли на вулиці, щоб подякувати жителям Німеччини за чуйність і гостинність.

Через війну українці були змушені рятувати свої життя. Опинившись далеко від дому, багато з них знайшли прихисток у Німеччині. Водночас чимало небайдужих німців відкрили для українців не тільки двері власних домівок, а й свої серця, простягнувши руку допомоги. Тож українці вирішили подякувати пересічним громадянам Німеччини за небайдужість і підтримку, влаштувавши Акцію подяки.

Дата для її проведення була обрана невипадково. 24 серпня – це дуже важливий день для кожного українця, та цьогоріч він видався ще й болючим як ніколи. Тож своїми відчуттями і водночас своєю вдячністю вони захотіли поділитися з німцями.  Це був День подяки і єднання.

«Ми хотіли подякувати жителям міста Галле за те, що прийняли нас, допомагають нам усім і в усьому, дають можливість нам прийти до тями, оскільки багато хто з нас біг сюди просто з жахливих місць… І що найголовніше для кожної матері, наші діти завдяки німцям засинають у теплих м’яких ліжках, а не у підвалах під виття сирен», – розповіла чернігівка Олена Сорока.

«Українськими прапорами й одягом на вулицях міста 24 серпня ми хотіли вкотре привернути увагу до України та війни, що досі триває, і показати, що ми – нація гідних, вільних і нескорених, яка цінує добро і вміє за нього дякувати», – у коментарі для ЧЕline зазначила чернігівка Юлія Заліська.

«Я живу в найкращому місті герої – Чернігів, але через війну була вимушена виїхати з донькою за кордон, до Німеччини. Вже чотири місяці проживаємо в місті Галле. Тут долучилися до волонтерського руху Volunteers Ukraine – Hilfe Halle. Ми вже провели дуже багато різних заходів, головною метою яких є збір коштів для закупівлі медичних препаратів ы гуманітарної допомоги для наших воїнів. А в День Незалежності України ми хотіли подякувати жителям країни, яка нас прийняла, показати, що українці можуть не тільки просити, а й бути дуже вдячними», – пояснює чернігівка Олександра Анісовець.

На кількох локаціях міста українські волонтери роздавали листівки зі словами вдячності і пряники у формі серця. Варто зазначити, що до акції долучилися й українські мисткині, які надали свої роботи для листівок вдячності. Це діджитал-художниця з Києва Марія Лонюк та ілюстраторка з Харкова Наталія Бендус-Петровська.

Загалом же на локаціях і вулицях Галле було роздано 5000 листівок.

Найжвавіша локація чекала на гостей у Пестолоцці парк. Там було розгорнуто 6,5-метровий сувій, на якому кожен міг зобразити те, за що саме він вдячний жителям Німеччини. Також було виготовлене велетенське серце, на якому кожен небайдужий міг написати слова вдячності. Крім того, проводили майстер-класи з петриківського розпису, виготовлення браслетів і прикрас в українському стилі. Ще можна було взяти участь у лотереї, лотами якої були майстерно виготовлені українськими волонтерками речі, що асоціюються з Україною, виготовити за власними ескізом значок, послухати та поспівати українських пісень і зробити фото на пам’ять у фотозоні.

І, звісно ж, поласувати пряниками. Дві тисячі сердець із любов’ю випікали та розмальовували в кольори українського прапора наші чудові українки.

«Подібні заходи неймовірно об’єднують нас, українців. Адже ми тут із різних куточків України, а збираючись задля однієї мети, почуваємося по-справжньому рідними.

Тут у Німеччині разом із дівчатами з інших міст України, заручившись підтримкою, почали свою діяльність, як волонтерське об’єднання. Нашою метою була закупівля ліків і гуманітарна допомога. І це все було б неможливим без підтримки професорів і лікарів з Університетської клініки міста Галле. Також багато інших організацій завжди допомагали нам із проведенням заходів, на яких ми збирали кошти. Бо перебуваючи тут, ми пам’ятаємо те, що пережили вдома, зокрема в Чернігові. Тож хочеться робити все і навіть більше, щоб хоч якось допомогти нашим! Я сама виїхала з міста наприкінці березня з мамою. Тоді для мене головним аргументом була відсутність ліків, необхідних для життя. І потрібну допомогу я отримала й отримую тут і зараз. Список причин, за що хочеться подякувати німцям, можна продовжувати довго», – запевнила Олена Сорока.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очне чи дистанційне: у громадах Чернігівщини розповіли, яким буде навчання з 1 вересня

До подяки були залучені і найменші українці. Вони своїми ручками з дитячою щирістю виготовили більше як 600 долоньок, які також роздавали зі словами подяки німцям.

«Ми повинні і надалі постійно розповідати про війну на нашій рідній землі, але не тільки просити, а й показувати, що українці, хоч би де ми були, чудові, чуйні, культурні й освічені люди, які прагнуть жити у своїй вільній розвиненій державі.

Як каже Ольга Сторожук, наша ідейна натхненниця, «один у полі не воїн», але я дуже вдячна людям, які мене оточують, вони неймовірні та фантастичні. Хоч ми далеко від дому, але робимо для нашої Перемоги все що можемо і не спинимося. З Україною в серці ми будемо продовжувати свій шлях, із нетерпінням чекаючи Перемоги та повернення додому», – пообіцяла Олександра Анісовець.

«Від акції ми отримали дуже багато позитиву. Дуже приємно було бачити реакції жителів Галле на наші слова подяки. Вони також щиро дякували за листівки і печиво, говорили слова підтримки Україні та бажали нашій країні Перемоги. Ми ще раз хочемо наголосити, що безмежно вдячні німцям за все те, що вони для нас роблять, і дуже цінуємо це. Щиро дякуємо!» – завершують розмову українські волонтери.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button