Суспільство

Відшукали близнюків чернігівських будівель (Фото)

У спільноті «Цікавий Чернігів» опублікували пост із фото чернігівських будівель і їхніх близнюків із інших міст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія будівлі Міської думи в чотирьох світлинах

«Пам’ятаєте, як у рязановській «Іронії долі» закадровий голос наставницьки проголошував: «До якої безглуздості доходили наші предки! Вони страждали над кожним архітектурним проектом. А тепер у будь-якому місті зводять типовий кінотеатр «Ракета», де можна подивитися типовий художній фільм…»

Як виявляється, іронізувати можна було б і над предками, адже, наприклад, чернігівець і зараз може неочікувано почуватися як удома в деяких містах, навіть попри відсутність (хвала Богові) «типового кінотеатру «Ракета»!» – ідеться в пості спільноти «Цікавий Чернігів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині руйнується старовинна церква, а всім байдуже

Так, будинок цивільного губернатора в м. Полтава, зведений за проектом архітектора А.Д. Захарова у 1806-1811 рр., точнісінько як будинок губернатора (Чоловіча класична гімназія) в м. Чернігові, зведений за проектом того ж архітектора у 1804-1806 рр.

Кінотеатр імені М. Щорса в Новоград-Волинському, зведений за проектом архітектора П.Ф. Савича у 1936 р. – копія нашого колишнього кінотеатру імені М. Щорса, нині – Кіно-культурного мистецького центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді, побудованого в 1939 р., автором якого теж був архітектор Савич.

Пензенська обласна картинна галерея імені К. Савицького (Селянський поземельний банк), архітектор якої О.І. фон Гоген, була побудована у 1910-1912 рр. і дуже схожа на Чернігівську обласну універсальну наукову бібліотеку імені В. Короленка (Дворянський земельний та селянський поземельний банки), над зведенням якої працювали архітектори О.І. фон Гоген та Д.Д. Афанасьєв у 1912 р.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. короче, не заморачивались архитекторы

Back to top button