Суспільство

Війна за правду: жителі зруйнованого гуртожитку по Попудренка вимагають справедливості

Майже п’ять років тому, 12 грудня 2016 року, в Чернігові сталася жахлива трагедія – обвалився житловий будинок по вулиці Попудренка, 16. Унаслідок цієї трагедії одна людина загинула, інша отримала тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості, сам будинок визнано аварійним, а його мешканці, які зненацька опинились без житла, нині переважно проживають у чернігівських гуртожитках. Загальна сума майнового збитку оцінюється у суму більше ніж 27 млн грн.

За наслідками цієї події було порушено кримінальну справу (№ 751/4792/17, Провадження № 51-6081ск20), одну людину (начальника КП «Новозаводське») на дату події було визнано винною у службовій недбалості та засуджено до 4-х років позбавлення волі умовно.

Але судовий процес не надав відповіді на одне важливе питання – яким чином і коли будуть відновлені конституційні права мешканців аварійної будівлі на житло.

На це запитання не може дати відповідь майже п’ять років поспіль і міська влада Чернігова (виконавчий комітет), попри те, що саме керівника підпорядкованого виконкому підприємства (КП «Новозаводське») визнано винним у руйнації будинку.

Чернігівцям має бути цікаво, як розвиваються події навколо цього питання, з огляду на те, що в місті житловий фонд є здебільшого застарілим, й подібні події можуть траплятися в майбутньому.

Деяким мешканцям аварійного будинку набридло чекати, доки влада Чернігова вирішить питання відновлення їхніх прав на житло, і вони звернулися до Чернігівської окружної прокуратури із заявами про кримінальне правопорушення, у скоєнні якого звинувачуються мер міста і деякі службові особи комунальних підприємств.

1 2 3 4

5

Чернігівська окружна прокуратура передала ці заяви про злочин на адресу Національної поліції. Мешканці будинку звернулися зі скаргами до слідчого судді Деснянського районного суду, щоб зобов’язати прокуратуру внести відомості про злочин до ЄРДР.

Слідчий суддя Деснянського районного суду оперативно розглянула скарги від мешканців та винесла ухвалу, якою зобов’язала уповноважену особу Чернігівської окружної прокуратури розглянути заяви від мешканців будинку, відповідно до чинного законодавства України (Ст.214 КПК України).

1 2 3

Відтак тримаємо руку на пульсі цієї ситуації. Адже одна із найголовніших цінностей цивілізованого суспільства – справедливість. Чи є справедливість у Чернігові?

Ще статті по темі

Back to top button