Суспільство

Незабаром в Ніжині з’явиться туристична цікавинка – «Інтерактивний скансен» (Фото)

Наприкінці серпня у Ніжині має з’явитися унікальний простір для навчання, творчості та релаксу, а також нова туристична цікавинка – «Інтерактивний скансен», що відтворюватиме фрагмент давньоруського поселення.

Про це ЧЕline розповів ідейний натхненник проєкту – доцент Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Іван Кедун.

Сьогодні закуповують матеріали та розпочинається будівництво поселення. Музей просто неба розташовуватиметься в рекреаційній зоні на території агробіостанції НДУ імені Миколи Гоголя. Відтак, новий простір буде доступним для всіх мешканців міста, але водночас перебуватиме під охороною.

Задум створення інтерактивного музею просто неба об’єднав довкола себе чимало небайдужих містян – викладачок університету, які стали випускницями Академії Жіночого Лідерства, студентів і студенток історико-юридичного факультету, які захоплюються публічною історією й експериментальною археологією, психологів, соціальних працівників, мисткинь і митців, громадських активістів міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині створюють давньоруське село (Фото)

Робоча група, що працює над створенням «Інтерактивного скансену», вважає, що він має стати:

— загальнодоступним літнім простором для проведення освітніх, культурно-мистецьких, арт-терапевтичних та інших ініціатив, які були б орієнтовані на потреби та запити громади;

— місцем інтелектуального та творчого розвитку й самореалізації для активних громадян міста і передусім жінок-лідерок;

— цементуючим осередком активних громадян міста та осердям громадянського суспільства;

— майданчиком для апробації результатів наукових досліджень студентів і викладачів Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя у сфері експериментальної археології, історичної реконструкції, публічної історії, соціальної роботи, психології, музеєзнавства та гендерних студій;

— привабливим туристичним об’єктом, базою для розвитку подієвого туризму в Ніжині, що збільшить потік туристів до міста.

Проєкт «Інтерактивний скансен» виконується випускницями Академії Жіночого Лідерства, що реалізується Українським Жіночим Фондом у партнерстві з Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин (NDI) у межах програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)». Ніжинська ТГ є партнером програми DOBRE, яка реалізується консорціумом організацій на чолі з організацією Всесвітні Громади (Global Communities) й фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Довідково:

Скансени – це так звані живі музеї з насиченими анімаційними програмами відтворення історичного середовища, майстер-класами та тренінгами, де відвідувачі можуть спробувати себе у традиційних ремеслах і видах діяльності, характерних для відповідної місцевості та часу, наприклад, роботу ткача, коваля, гончаря, навчитися стріляти з лука тощо під керівництвом і наглядом фахівця. Цей простір можна буде використовувати не лише як атракції, але і як платформу для творчих майстер-класів, навчальних та арт-терапевтичних тренінгів. Організатори сподіваються, що цей новий музейно-комунікативний простір стане освітнім і творчим осередком, щоб можна було пізнати історію та сьогодення через процес творення та діалог.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button