Життя громад

На Чернігівщині створюють давньоруське село (Фото)

На території навчально-дослідної агробіостанції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя громадська організація «Ніжинське археологічне товариство» працює над створенням нового історико-культурного розважального центру.

На території майбутнього села стоїть гончарний горн для опалу кераміки, поруч стоятиме гончарне коло. Також на території будуть розташовані: лучний тир, місце для рицарських поєдинків і справжня стародавня кузня. Буде і стіл для історичних посиденьок та лекцій.

«Усе, що тут побудуємо, базуватиметься на історичних аналогах, те, що ми досліджували і що досліджене до нас. Перший етап без глобального будівництва – запустити основні локації: гончарню, фехтувальню, кузню. Через кілька тижнів плануємо перший випал керамічних виробів у горні. У перспективі – звести давньоруську хату з піччю та запустити історичну кухню. Сюди можна буде прийти, зварити страву за давньою рецептурою та скуштувати її.

Одна з цілей – читати профільні дисципліни для студентів на реальних прикладах. Один із напрямів цього об’єкта – експериментальна археологія. Тобто ми відроджуємо гончарство (кераміку) в повному циклі, як вона робилася на цій території у ХІІ столітті. І в перспективі ще й текстильний цех (процес виготовлення автентичного одягу), плануємо встановити і горн з виплавки металу. Але створення давньоруського села – це тривалий процес на багато років. Ішли до цього довго, маємо надбання: проводили фестивалі, функціонувала літня археологічна школа і прийшли до того, що на виїзді гарно, але незручно. Тепер робимо своє й у себе, буде локально і під охороною. Але прийти й поринути у древню Русь зможе кожен», – розказує науковець й археолог Іван Кедун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Носівці хочуть показати найкращі надбання світу та місцевий колорит: потрібна підтримка новаторського проєкту

Зараз територію майбутнього села тільки окреслюють: у студентів літня практика. Нині на історичному факультеті першого курсу практично самі дівчата та, попри їхню тендітність, робота вирує. Саме плетуть лісу.

«Ідея виникла ще минулого року, – розповідає Олександр Самойленко, ректор університету. – У нас активно розвивається й археологічний, і туристичний напрями. Маючи досить привабливу територію, хочемо на максимум її задіяти для користі в навчальному, науковому процесі. Долучаються до створення центру студенти в межах практики. Частину робіт робимо своїми руками, частину робитимуть фахівці. Проєкт цікавий. Чернігівщина є одним із центрів туризму в Україні. Ніжин, як і університет, – це одні з туристичних окрас краю. Тут ми можемо створити локацію, яка поєднуватиме освітній процес із туристичною привабливістю. Сподіваємося, що цього року завершимо основні роботи. Вони не дуже фінансово дороговартісні: дещо робиться своїми силами, дещо придбали. Центр буде цікавим і корисним для студентів, які тут проходитимуть практичну підготовку, і для навчальних екскурсій школярів. Адже це буде місце, яке переноситиме нас в далеке історичне минуле. Різні локації будуть пов’язані з давньоруською культурою, побутом, гончарством, історичною реконструкцією, ковальською справою. Чому саме це створюємо на території навчально-дослідної агробіостанції? Бо це одна з перлинок міста, територія огороджена, зелена, спокійна. Тут проводяться екскурсії для містян, багатство різноманітних рідкісних рослин, пташок. На загал плануємо презентувати влітку, з датою визначимося».

Майбутній центр – це надзвичайно цікава локація для туристів, адже тут не просто прийдеш, послухаєш і побачиш, тут ліпитимеш, куватимеш, готуватимеш страву. Приміряєш на себе одяг і лати, тут вдихнеш час наших предків і спробуєш на смак їхнє життя.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото Валерія Кичка

По матеріалам Ніжин.Сіty

Ще статті по темі

Back to top button