Суспільство

Все про побудову структури бізнесу та податкове планування

Податкове планування – це діяльність з розробки та практичного впровадження заходів, спрямованих на збільшення коштів, що залишаються в управлінні компанії після сплати всіх необхідних податків. Податкове планування – це процес, необхідний завжди: і коли підприємство процвітає, і коли воно балансує на межі рентабельності, або, що гірше, перебуває на межі банкрутства. При грамотному плануванні поліпшення становища нічого очікувати пов’язані з податковими порушеннями та наслідками їх. Податкове планування можна поділити на два напрямки – стратегічне та поточне.

Характеристика фундаментальних бізнес-процесів

Приступати до бізнесу потрібно з основних процесів. Якщо, наприклад, бізнес спрямований на розробку інтернет-сайтів, то в цьому випадку основним бізнес-процесом є вся діяльність компанії, починаючи від отримання замовлення на створення сайту до отримання замовником готового продукту. Якщо основний бізнес-процес вже існує, то організаційна структура визначається відповідно: керівник компанії аналізує ті фактори, які залучені у процесі, контролює етапи процесу – ndash; та на основі цього формує відповідну структуру. Але виняткова більшість компаній немає таких описаних процесів. Тоді потрібно вибирати інший алгоритм діяльності.

Функціональний шлях

  • випишіть усі існуючі функції компанії (функції залежать від специфіки бізнесу):
  • управлінська;
  • персонал;
  • виробнича;
  • маркетингова;
  • продажу;
  • фінансова;
  • бухгалтерська;
  • правова;
  • логістична;
  • інш
  • поділіть функції на підфункції.

Зробіть аналіз функцій, які виконує ваша компанія, та розділіть їх на півфункції. Це може бути робота з системою планування ресурсів підприємства або з сайтом, закупівля, планування, обробка тощо

  • об’єднайте підфункції до структурних підрозділів.

Якщо ви розвиваєте маркетинг у двох напрямках – онлайн та офлайн, – то радимо вам заснувати два відділи: онлайн-маркетинг та офлайн-маркетинг.

  • визначте показники ефективності.

Кінцевий результат – якісний кінцевий продукт. Без цього показника неможливо уявити роботу успішної компанії. 

  • визначте ролі.

Проаналізуйте, які ролі має грати компанія для виконання поставлених завдань. 

Податкове планування та оптимізація

Головне завдання у податковому плануванні – попередній розрахунок сум податків за результатами спільної діяльності, а також стосовно окремої угоди або проекту у взаємозалежності від різних правових форм їх реалізації.

Податкова оптимізація – процес досягнення певних (необхідних для підприємства) пропорцій усіх фінансових угод підприємства.

Оптимізація оподаткування під час планування

У бізнес-середовищі повсюдно існує думка, ніби оптимізація оподаткування проводиться виключно з метою зниження податків, наскільки цього можливо в правових (законних) рамках. Однак таке бачення ситуації не завжди відповідає очікуваним результатам та реальним цілям оптимізації. Поза сумнівом, що податкове планування (що включає оптимізацію оподаткування) розглядається з позицій протистояння органів фіскального контролю, з одного боку, і власне платника податків, з іншого боку. Крім цього, податкове планування допомагає не лише знизити виплати до держбюджету, а й відрегулювати процес управління підприємством, адже мінімізація, як і результати оптимізації податків, не завжди відповідає стратегічним інтересам суб’єкта підприємницької діяльності. Через різні причини, компанія не завжди має вигоду від заниження своєї бази оподаткування. Але навіть така ситуація не є причиною відмови від податкового планування. 

З вищесказаного можна дійти невтішного висновку, що податкове планування – це багатосторонній процес, метою якого є впорядкування господарської діяльності відповідно до податкового законодавства та стратегічних інтересів діяльності підприємства.

З сучасного податкового законодавства також випливає необхідність податкового планування. Воно передбачає податкові режими різного рівня, які залежать від: місця юридичної реєстрації та фактичної діяльності компанія, її організаційної структури, напряму та результатів господарської діяльності, фінансового стану, статусу компанії як платника податків, напрямків та результатів його фінансово-господарської діяльності.

Завдяки такому плануванню можна вибрати оптимальну побудову правових форм відносин з фіскальними органами та варіанти їх інтерпретації в рамках чинного податкового законодавства. 

Оптимізація податків під час планування

Податкове планування та оптимізацію не потрібно плутати з ухилянням від сплати податків. Планування відбувається для системи оподаткування всього підприємства, то у такому разі слід провести детальний аналіз усіх фінансових операцій. Слід проаналізувати організаційно-правову форму підприємства, систему оподаткування, кількість та обсяг податкових виплат, всі можливі ризики та ін. Після цього визначити, яким чином можна сформувати алгоритми оптимізації оподаткування. Обґрунтувати їх із фінансової та юридичної точки зору. І прописати етапи запровадження змін у діяльності, які призведуть до оптимізації оподаткування.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button