Яблучний спас у храмі Михаїла та Федора (Фоторепортаж)
У суботу, 19 серпня, православні відсвяткували Преображення Господнє. У народі це свято іще прийнято називати Другим Спасом, або Яблучним Спасом.
За біблійною легендою, у цей день Христос явився трьом своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці.
У це свято існує традиція нести до церкви врожай на освячення. Зокрема у святковий кошик кладуть груші, яблука, виноград, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці. Освячення плодів символізує розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя. Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа.
У давнину в цей день люди старались утриматися від сніданку перед проходом до церкви. А вже після богослужіння пригощали членів родини освяченими яблуками. Розрізали фрукт на скибки, мочали в мед і їли.
Вважали, що така трапеза дасть здоров’я на увесь майбутній рік. Готуючись до цього дня господині печуть пироги та готують вареники з яблуками. Також варять узвар і компот. Варто зазначити, що в народі на Спаса передбачали погоду. Якщо день сонячний та безхмарний – осінь буде сухою. Якщо дощовий – мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму.
Не оминуло це свято прихожан храму святих мучеників Михаїла князя Чернігівського і боярина його Федора. Після святкової служби під колокольний дзвін святі отці окропили всі кошики з врожаєм та мирян, які нескінченною чередою йшли до храму, вітаючи зі святом та бажаючи щастя, здоров’я і мирного синього неба.
Фоторепортаж і текст Віктора Кошмала