Суспільство

Як бігати в спеку, аби не опинитися на лікарняному ліжку: поради для чернігівців від марафонця Павла Деркача

Уже доволі тривалий час на Чернігівщині спекотно. Між тим, багато людей мають звичку займатися спортом, аби завжди бути в хорошій спортивній формі. Але бігаючи в спеку, треба дотримуватися правил, щоб замість покращення здоров’я не опинитися на лікарняному ліжку.

Тож як бігати в спеку, аби не нашкодити своєму здоров’ю й отримати задоволення, з’ясовували разом ізПавлом Деркачем, марафонцем, за плечима в якого 215 марафонів, поетом і волонтером.

«Я фанат повільного бігу (бігу для задоволення), тому спека – якраз пора для повільного бігу. До будь-якого температурного режиму організму потрібна адаптація. Тому в спеку краще бігати з меншою швидкістю, поки звикнеш, і одразу не лупити на повну, а збільшувати навантаження поступово», – зазначив Павло Деркач.

За його словами, обов’язково треба звернути увагу коли саме бігати в спеку: краще або рано-вранці, або ввечері, і в жодному разі не в полуденний час, коли температура найбільша та сонце найактивніше. Є ризик перегрітися й отримати тепловий, або сонячний удар.

«У спеку треба звертати увагу на покриття, по якому бігаєте. Асфальт, бетон перегріваються і віддають тепло. Тому краще бігати парком або лісом (де безпечно). Там і дуже швидко не побіжиш, і тіні багато, що важливо», – порадив марафонець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збирають ягоди, аби виживати: на Чернігівщині в розпалі – сезон чорниць

Також важливо звернути увагу на взуття й одяг. До речі, одяг має бути світлих кольорів, а взуття максимально зручним і за розміром.

«Максимальне вентилювання, синтетика, а не бавовна. Обов’язково головний убір. Я наприклад, коли бігаю марафони в спеку, кепку та футболку постійно змочую водою. Це додаткове охолодження.

І кросівки краще брати з хорошою вентиляцією, вони мають бути правильно підібрані, бо є люди, які купують одну пару на всі погоди і сезони, це неправильно.

Зараз технології взуття семимильними кроками йдуть уперед і є купа варіантів, залежно від бюджету і бажань. Але обов’язково: літні кроси – це літні, а осінньо-зимові – це на холодну погоду.

Також треба пам’ятати, що набряки ніг у спеку більш інтенсивні, і є ризик отримати мозолі», – нагадав Павло Деркач.

Також варто планувати  маршрути пробіжок так, щоб уникати прямих променів сонця у спеку. Адже відкриті ділянки шкіри можуть згоріти на сонці. Тому краще бігати в затінку – парком, лісом. І головне: обов’язково пити воду!

«У спеку організм потіє, води та мікроелементів із потом виводиться вагон, і коли організм втрачає багато солей (магній, калій, залізо), може знижуватися продуктивність, збільшуватись втомлюваність, навіть м’язи може судомити.

Тому пити, пити та пити. Бажано також вживати ізотоніки, вітамінчики.

Воду або з собою брати, або бігати там, де є вода: джерела, колодязі, магазини.

І найголовніше: завжди прислухатися до відчуттів: не пішло – зупинись і не біжи. Не силуй себе, от треба і все. Не треба змушувати себе, життя дорожче», – запевнив Павло Деркач.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Павло Деркач

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button