Суспільство

Як Чернігівщина впроваджує систему інклюзивного навчання

У 2019-2020 навчальному році у 36 закладах дошкільної освіти функціонує 57 інклюзивних груп. У них виховується 95 дітей з особливими освітніми потребами. Введено 54 посади асистента вихователя. Для порівняння: у 2015-2016 році — по два заклади і групи з інклюзивним навчанням, троє дітей з особливими освітніми потребами та один асистент вихователя. Про це повідомили в Управлінні освіти і науки Чернігівської ОДА.

У 134 закладах загальної середньої освіти діють 323 інклюзивні класи, в яких навчаються 407 дітей. Введено 312 посад асистента вчителя. Хоча у 2013-2014 навчальному році було лише 22 класи. В них здобували освіту 25 дітей, на посаді асистента вчителя працював 21 педагог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парк для особливої малечі: в Чернігові планують створити інклюзивний ігровий комплекс (Відео)

До речі, в Новій українській школі навчаються 75 першокласників з особливими освітніми потребами.

Крім того, в області діють 7 навчально-реабілітаційних центрів та дві спеціальні школи, в яких навчаються 939 дітей з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю. Працюють 15 сучасних інклюзивно-ресурсних центрів у містах Чернігів, Прилуки, Ніжин, Бахмацькому, Борзнянському, Ічнянському, Ніжинському, Ріпкинському, Чернігівському районах, Бобровицькій, Варвинській, Городнянській, Менській, Носівській, Талалаївській громадах. До речі, у Бобровицькій та Носівській ОТГ центри відкрили 20 грудня.

Ще один напрям діяльності — створення ресурсних кімнат, де розвиваючі заняття за індивідуальним планом проводяться у супроводі корекційного педагога. Нині в області 18 таких кімнат.

Активно використовуються в освітньому процесі 12 шкільних медіатек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкрився перший в області інклюзивно-ресурсний центр

Запроваджується інклюзивне навчання і в закладах професійно-технічної, вищої та фахової передвищої освіти. Наприклад, у Сновському вищому професійному училищі лісового господарства освітні послуги отримує 21 учень відповідної категорії за професіями штукатур, кухар та озеленювач.

Варто зазначити, що розвиток інклюзивної освіти підтримано значним державним ресурсом. Цьогоріч субвенція на соціальну підтримку осіб з особливими освітніми потребами склала понад 12,8 мільйона гривень, з яких на оснащення інклюзивно-ресурсних центрів спрямовано 2,6 мільйона.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button