Суспільство

Як діє програма «Доступні ліки» на Чернігівщині

Програма «Доступні ліки» була впроваджена в нашій державі у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів і збільшення доступності ліків. Вона розрахована на пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом II типу. До списку препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та  діабету II типу наразі включено 293 препарати, які можна отримати безоплатно або з доплатою на вибір пацієнта.

Між тим, із 1 жовтня нинішнього року програму оновили: до реєстру додано ще 138 препаратів. Тож  віднедавна за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати інсуліни та ліки для пацієнтів із розладами психіки й поведінки та з епілепсією. Про це в Фейсбуці повідомляє Національна служба здоров’я.

Тож пацієнти, які мають названі захворювання, зможуть отримувати необхідні ліки в аптеках безоплатно або з доплатою. Аптекам же вартість цих ліків компенсує держава.

Препарати виписують і відпускають за електронним рецептом. Отримати його, звісно, можна у свого ендокринолога, щоб лікар створив індивідуальний план лікування в електронній системі охорони здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашня консервація: чи заготовляють чернігівські господині смаколики в банках

Світлана Кафтанова, провідний інспектор відділу організації надання медичної допомоги та мобілізаційної роботи Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА в коментарі для ЧЕline зазначила, що наразі на Чернігівщині проблем, пов’язаних із програмою «Доступні ліки», немає. Вона сподівається, що так буде й надалі.

«Програма «Доступні ліки» працює, і вона доступна хворим, які підпадають під програму. Раніше хворі отримували ліки за трьома нозологіями – це цукровий діабет (таблетована форма), бронхіальна астма й гіпертонічна хвороба. А з цього жовтня почали виписувати за цією програмою рецепти для хворих на цукровий діабет, які потребують інсуліну. До цього наші хворі виписували ці ліки у своїх лікарів – частина ліків була безоплатна, частина – з доплатою. І нині ситуація така ж – частина ліків безоплатна, а частина – з доплатою. Зокрема для дітей це буде безоплатно повністю, а для дорослих лікар-ендокринолог визначає, яких ліків потребують хворі», – розповіла Світлана Кафтанова.

Щоправда, за її словами, препарати за програмою «Доступні ліки» можна отримати не в усіх аптеках.

«Такі ліки є не в усіх аптеках – треба орієнтуватися на наліпочки «Доступні ліки». Це означає, що аптека працює за такою програмою. Відповідно, якщо такої наліпочки нема, аптека за цією програмою не працює.

Пацієнти також можуть подивитися ці аптеки на сайті Національної служби здоров’я у рубриці Рембурсація, а в дужечках написано «Доступні ліки». Тож у цій рубриці є карта аптек, які беруть участь у цій програмі, зокрема на Чернігівщині. В нашій області таких аптек 270», – повідомила Світлана Кафтанова.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button