Суспільство

Як КП «Зеленбуд» уникає відкритих торгів при закупівлі бензину на мільйони

Протягом 2017- 2018 років комунальне підприємство КП «Зеленбуд» Чернігівської міської ради майже щомісяця закуповувало бензин, при цьому уникаючи застосування процедури відкритих торгів відповідно до законодавства шляхом ділення предмета закупівлі на частини.

Повідомляє Чернігівська обласна ГО ЦПСА.

Так, у 2017 році кількість укладених договорів на закупівлю бензину — 14, загальна очікувана вартість цих закупівель становила 2 789 655, 00 грн., при цьому суми кожної з  них були граничні для допорогів (тобто, не перевищували 200 тисяч гривень).111

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За махінації «Зеленбуду» відкрили кримінальне провадження

З У 2018 році  КП «Зеленбуд» продовжує дану практику. З неповні чотири місяці цього року підприємство вже провело 5 допорогових закупівель бензину   на суми до 200 000 грн. і уклало договори на загальну суму 983 889,00 грн.222

Варто зазначити, що 18 з 19 договорів було укладено з одним і тим же постачальником — ПП ТТ “Нафта».

Як відомо, з 1 серпня 2016 року було введено в дію Закон «Про публічні закупівлі». Метою цього Закону було забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції.

Цим же законом встановлюються вартісні межі застосування Закону, а саме до замовників, за умови, що вартість предмета закупівлі товару або послуги дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт — 1,5 мільйона гривень.

Відповідно до частини 7 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі», забороняється придбання товарів, робіт і послуг без проведення процедур, визначених цим Законом. Замовник також не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів.

Як показує практика, одним із способів ухилення замовником від проведення процедури відкритих торгів є так зване ділення предмета закупівлі на частини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виконком збільшив штат КП «Зеленбуд»

Цаікавий факт про допорогові закупівлі було оприлюднено у звіті міжнародної організації Transparensy International у 2017 році. Тоді моніторинг публічних закупівель показав, що ще в кінці 2016 року суттєво зросла кількість допорогових закупівель, які по-суті були “розбитими” великими закупівлями і лише рівномірно розподілені на сумі по 199 тис. грн.

Додамо, що Національним антикорупційним бюро України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відповідно до матеріалів якого службові особи Державного спеціалізованого підприємства Чорнобильський спецкомбінат за попередньою змовою із службовими особами Приватного підприємства ТТ — Нафта організували протиправну схему розтрати коштів державного підприємства в особливо великих розмірах під час здійснення закупівлі паливно-мастильних матеріалів.

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) — найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Ще статті по темі

Back to top button