Суспільство

Як лікували 300-літній дуб на Болдиних горах (Фото)

У зв’язку з останніми подіями щодо вирубки дерев на Валу, учений секретар  Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков на своїй сторінці у Facebook опублікував пост-спогад, як лікували 300-літній дуб на Болдиних горах.

Він росте над Антонієвими печерами. Його треба було рятувати обов’язково, інакше б загинули унікальні підземні споруди, засновані в ХІ столітті. Хоча, старенький дуб і не є ботанічною пам’яткою. Могутні коріння велетенського дерева охоплюють пагорб, у якому знаходяться печери, запобігаючи зсувам його схилів і витягуючи з них зайву вологу. З часом старий дуб почав трухлявіти, тріснув стовбур, вітер звалив частину гілок. У випадку його руйнації згнила б коренева система дерева. Відтак, відкрилися б величезні отвори, через них у підземні споруди проникли атмосферні опади (дощ та сніг). Це було у 2009 році. Керівництво Національного заповідника «Чернігів стародавній» запросило для обстеження та лікування дуба провідних фахівців Київського еколого-культурного центру. Висновки були невтішні: дуб знаходився у жахливому стані, всередині трухлявий, через дупла потрапляли атмосферні опади, та й поживитися йому було нічим, бо виріс на пагорбі, немилосердні вітри й буревії обламували гілля…
Екологи приступили до негайної «операції».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прес-тур на Вал для журналістів перетворився на розбірки між екологами і владою

«Варто подякувати і тодішнім керівникам «Зеленбуду», вони допомогли із придбанням будівельних матеріалів. А на все інше довелося просити кошти у небайдужих підприємців.
Ботаніки «хірургічну операцію» провели успішно. Хоча, Володимиру Борейку (директору еколого-культурного центру) та Михайлу Савченку (робітнику центру) довелося працювати майже цілий день. Були прочищені від трухлявини всі дупла, замазані спеціальним розчином рани-тріщини. Стареньке дерево врятували», — пише Сергій Черняков.
Згодом, у рамках благоустрою території біля дзвіниці Іллінської церкви, були проведені й першочергові заходи із збереження старого дуба. Зокрема, було укріплено пагорб, на якому росте дерево, та здійснено підсипку ґрунту і відповідно закрито коріння рослини.

«До пізньої осені трималося на дубі зелене листя, немовби дерево дякувало людям за турботу…»

ЗАРАЗ ЦЕ ЧИТАЮТЬ: MELOVIN представить Україну на Євробаченні-2018

Ще статті по темі

Back to top button