Суспільство

Як навчитися найголовнішого навику успішних людей – вміння відпочивати

Побутує думка, що п’ятниця – найкращий день робочого тижня. Адже попереду – довгоочікувані вихідні. І здавалося б, через це радість має бути безмежною. Але в багатьох людей, які весь робочий тиждень чекали цього моменту, чомусь так не трапляється. І в цьому своєрідний парадокс: із настанням вечора п’ятниці люди починають ламати голову, чим же зайнятися у вихідні.

Між тим, психологи стверджують, що вміння відпочивати – найважливіший навик успішної людини.

«Чи є сенс ставати мільйонером або генієм, якщо ти позбавив себе відпочинку? Годі недооцінювати потенціал відпочинку. Годі годинами просиджувати біля телевізора або монітора. Насолоджуйтесь життям, шукайте можливості, розширюйте горизонти досвіду. Годі відкладати радість на потім. Оманливе «потім» може так ніколи і не настати. Зробіть вихідні насиченими!», – наголошує психолог Ганна Колесова.

Вважається, що є два види вихідних: ледачі й активні. До речі, ледачий вікенд – мрія багатьох українців. У такі дні можна дозволити собі довше полежати в теплому ліжку, нікуди не поспішаючи, випити ранкову (або скоріше передобідню) каву, не ганяти по квартирі шаленим галопом, боячись запізнитися на роботу, і хоч цілий день присвятити неробству, мріям і лежанню на дивані з коробкою цукерок і цікавою книжкою. Заманливо, чи не так?

Між тим, психологи запевняють, що і таке проведення часу може дуже швидко стати звичкою, набриднути і з часом перестати здаватися такою вже гарною ідеєю. Дуже скоро людина почне втомлюватися від нескінченного пошуку «чогось цікавенького» по телевізору, знудиться від вилежування на дивані. А життя триває, все змінюється, молодість минає…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині збереглися жіночі обереги, які носили при безплідді або для легких пологів

Зрештою буває й інша крайність, знайома багатьом, коли на вихідні треба виконати всі домашні справи, на які в будні катастрофічно бракує часу. Тож розібравшись із пранням і прибиранням у вихідний, ми несподівано розуміємо, що завтра знову на роботу, а відпочити знову не встигли.

Звісно, заклику не зважати на хатню роботу нині немає. Бо валятися на дивані серед безладу – здається, м’яко кажучи, безглуздим. До того ж, лад у домі допомагає впорядкувати думки. Тож періодичні прибирання, наведення порядку в шафах і антресолях, перегляд свого гардеробу, навіть перестановка меблів – корисні. Перекіс відбувається лише тоді, коли ці справи забирають увесь вільний час упродовж тривалого періоду.

Важливо так розподілити свій час, щоб його вистачало на близьких людей, спілкування з дітьми, батьками, друзями, походи до якихось цікавих місць, подорожі, шопінг, гості й таке інше. Та найголовніше, що треба всього цього хотіти, під лежачий камінь вода не тече. Бо інакше аргумент, що бракує часу, здається такою собі відмовкою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button