Суспільство

Як не картати себе за невтілені плани 

Наприкінці кожного року, традиційним для чималої кількості людей, є підбиття певного роду підсумків. В них ми аналізуємо те, що змогли виконати протягом попереднього року та лаштуємо плани на новий життєвий відрізок. 

Утім, буває так, що заплановане так і не вдалось втілити в реальність. Тоді приємну радість від святкування затьмарює відчуття незавершеності. 

Про те, як не картати себе через те, що в цьому році не встигли втілити все, що планували, нам розповіла психолог Марина Польовик: 

Доволі складне запитання враховуючи те, що зараз йде війна. 

По-перше, Вам необхідно подумати, проаналізувати список Ваших бажань, мрій та цілей. Та дати відповідь на наступні питання. 

— Чи можливо було реалізувати всі цілі за 365 днів? 

— На скільки у Вас вийшло реалізувати дану мету (у відсотковому відношенні від 0 до 100 %)?

— Що Вам допомагало у реалізації?

— Що заважало?

— Чи можете Ви вплинути на фактори, які заважали? 

— Якщо так, то подумайте, як саме. Вам необхідно розписати по пунктах, що ще необхідно зробити. 

По-друге, є необхідність подумати, що Ви вже зробили протягом цього року, окрім пунктів, які Ви собі прописали. Так Ви побачите, що Ваші дії не обмежились тільки даним списком бажань. Піднімете собі самооцінку. І побачите, що Вас є за що похвалити навіть за цим списком. 

По-третє, якщо Ви розумієте, що Ви могли краще і більше, то це перший крок, до того, що Ви все-таки здійсните своє бажання. 

А що ж робити якщо до кінця року залишилось не так багато днів, а реалізувати ціль дуже хочеться? 

Спробуймо пошукати мету, яку як Вам здається точно можна втілити до кінця року. І спробуйте її втілити вже сьогодні. 

Якщо ж у Вашому списку залишились цілі, які до кінця року вже точно не реалізувати тоді спробуйте зробити перші кроки до їх реалізації, і продовжити їх втілювати в наступному році

Для цього Вам необхідно прописати саме той шлях, який необхідно пройти, щоб Ваша ціль була досягнута. Коли маєш якусь велику мету, то рідко задумуєшся, що для її реалізації є потреба в більш детальному аналізі.

— Подумайте, що першочергово необхідно зробити. 

— Наприклад, Ви хотіли піти в спортзал, але так і не записались. –  Тоді Вам необхідно розпочати з того, щоб обрати зал в який Ви підете. – Де він буде розташований. – Чи самі Ви будете займатися, чи з тренером. – І тоді спробувати записатися на перше тренування. 

Як бачите, навіть така мета потребує багатьох кроків, які необхідно детально продумати, та почати втілювати. 

Коли Ви припишете кроки, тоді вже до Нового року, Ви можете розпочати з перших кроків в реалізації своїх цілей, а наступному році продовжити їх реалізовувати. Бо почати – найскладніше. А найскладніше – Ви залишите в старому році. 

І найголовніше – не дайте Вашому внутрішньому критику затьмарити Ваш сьогоднішній день. 

Подумайте, чому Вам так важливо було реалізувати дані цілі. 

Це Ваші бажання чи когось іншого. 

Коли внутрішній критик стає нестерпним, то спробуйте, вийти на вулицю, випити води, послухати музику. Зробити те, що Вас перемикає. 

Якщо не виходить, то звертайтесь за кваліфікованою допомогою до психологів, щоб побороти свого внутрішнього критика.

Ще статті по темі

Back to top button