Суспільство

Як працюють під час відключень світла: ситуація в Коропській громаді

Нині українцям через ворожі ракетні обстріли доводиться призвичаюватися до нових реалій – відключень світла. Нерідко це стається аварійно чи поза графіками, але такі реалії. Зрозуміло, що відключення світла негативним чином впливають на організацію робочого процесу і стають на заваді реалізації різних планів. Між тим, це і є ціль ворога – занурити українців у пітьму, холод і додати купу побутових та робочих незручностей.

Але українці – винахідлива нація, тож можуть призвичаїтися до багатьох умов.

«Підприємства викручуються на генераторах, особливо великі і дуже великі ферми. Куди діватися, якось підлаштовуються. Некомфортно, але іншого виходу нема.

Серед людей на початку відключень світла ще було нерозуміння ситуації. Мені багато жителів телефонували і питали: «Не знаєте, чого світла нема?». Відповідав, що знаю, бо війна. А нині наші люди усвідомлюють, що є проблема, що є графіки відключень. Так, їх не завжди дотримуються, але призвичаюємося, намагаємося максимально критичну інфраструктуру забезпечити генераторами. Їх, на жаль, наразі нам не вистачає. Ось вкрай потрібен потужний генератор – не менше як 70 кіловат для нашої критичної інфраструктури. Ми нині над цим активно працюємо», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив голова Коропської громади Володимир Куніцин.

За його словами, найбільше запитань виникає через те, що громада чомусь має забезпечувати генераторами державні установи, які мають своїх столичних керманичів.

«Можливо, це моя суб’єктивна думка, але я цього не розумію. Ці установи мають керівників, які сидять у Києві, спілкуються на високому рівні, куди я, наприклад, не маю доступу. Чомусь вважається, що ми маємо і банки забезпечити, і навіть телефонних операторів мобільного зв’язку. І це водночас смішно і гірко. Невже банки за свої послуги не беруть платню чи безкоштовно працюють? І так само інші органи.

У кожної з цих установ є керівництво, яке тягнеться аж до Києва, і заробітні плати суттєво вищі, ніж у наших громадах, які іноді просто смішні. Але що зробиш, ми заручники цієї ситуації», – каже Володимир Куніцин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На річках Чернігівщини значно збільшився рівень води

Як і всюди, в Коропській громаді облаштували Пункти Незламності. Тут їх два.

«У нас є Starlink і сонячні панелі. А коли майже добу не було світла, то до пунктів за день прийшли приблизно 500 людей. Переважно це була молодь, яка працює віддалено. Вони майже цілий день були – до 19-ї години. Змінювалися, приходили інші. Ми там генератори поставили, бо людям треба було зарядити телефони, там цих телефонів сотні лежали. І інтернетом для роботи люди користувалися.

Усяке може бути, то ми нині працюємо, щоб і можливість полежати в цих пунктах була. Учора організовували їдальню, то можна і їсти приготувати. Працюємо як усі, думаю, нині така робота в кожній громаді ведеться», – зауважив голова громади.

Виклики для коропчан нові, але працюють над їх подоланням.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button