Суспільство

Як уникнути емоційного вигорання: думки чернігівців

Синдром емоційного вигорання застає мало не кожного з нас у певні періоди життя. Ця проблема не виникає за хвилину, вона накопичується роками. Причому найчастіше вона притаманна для підприємців, педагогів, керівників і представників інших професій, які все своє життя віддають роботі. Тож далі з’ясовуватимемо, звідки цей синдром і як від нього захиститися.

Інтенсивне інтелектуальне навантаження може призвести до розумового виснаження та хронічної втоми. На додаток малорухливий спосіб життя, швидка їжа – й ознаки емоційного вигорання виявляться в усій своїй красі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегтися від метеозалежності – практичні поради

Фахівці зазначають, що спершу симптоми проявляються, як незрозуміла втома, апатія, безсоння, зниження концентрації уваги, імунітету, часті застуди, постійне роздратування та інші прояви. І вони наростають.

Дехто навіть розуміє їх як зменшення інтересу до роботи. Але емоційне вигорання не є показником професійного вигорання. Це – його причина.

Тож якщо такий стан триває довго, варто бити на сполох і не соромитися звертатися по допомогу до фахівців.

Та як відомо, недузі легше запобігти, аніж її лікувати. Тож далі пропонуємо поради від чернігівців, як запобігти емоційному вигоранню.

 

86261564_2471250963134786_8195607945132638208_nВадим Балінський, редактор відділу пропаганди здорового способу життя

Після трудового дня, особливо якщо робота сидяча, намагайтеся по можливості дістатися додому пішки. Це не тільки вбереже від можливої застуди через скупчення людей у громадському транспорті, а й простимулює м’язову діяльність, а відтак серце і тиск будуть у нормі. Я особисто відпочиваю після роботи дуже просто – хвилин 20-30 лежу на дивані, потім займаюся нагальними справами: годування котів, прибирання в квартирі та вечеря. І обов’язково перед відходом до сну дивлюся якийсь легкий фільм, під який засинаю. Але не пізніше, ніж до півночі, бо хочу, щоб в організмі почав вироблятися гормон сну. Є гормон сну мелатонін – буде ефект від нічного відпочинку, немає – все, ваш наступний день буде зіпсований.

 

86276281_120078099431144_3726283745922121728_nМарія Домашенко, фотограф

Для мене найкращий відпочинок після важкого дня – вечірня прогулянка з собакою. Це своєрідне перезавантаження. В цей час я ні про що не думаю і насолоджуюся моментом. Окрім цього, ще полюбляю слухати музику)

 

 

87480507_802193156952998_7797473951491293184_nАнна Колесова, психолог

Тривалий час я працювала за лінійним графіком – п’ять днів на тиждень. Приходила додому ввечері і втома (здебільшого психологічна) накочувалася.

Саме тоді іноді хотілося закритися від усіх і на кілька годин ввімкнути телевізор, щоб мізки відпочили. Часто я брала роботу додому і після вечері знову сідала за комп’ютер, намагаючись стимулювати себе на якусь продуктивність. Зараз такі дії я оцінила б як антипоради. По-перше, не треба брати роботу додому. У більшості керівників завжди будуть якісь контраргументи, чому це важливо, але заради нас самих, просто – н е   т р е б а!

По-друге, не треба навантажувати мозок додатковою інформацією, що не несе користі: серіалами, новинами тощо, на чому ти не можеш зараз сконцентруватися, але просто включаєш, щоб не думати про проблеми на роботі. Антипорадою є також продовження обговорення з колегами по телефону робочих проблем; почуватися винним, якщо не береш трубку, коли телефонують із роботи; напружено думати про те, що треба було якось по-іншому відповісти начальнику, клієнту або колезі.

Зараз я – фрілансер і це має свої як переваги, так і недоліки. Певний час працюю над замовленнями з ранку до вечора, але роблю довгі перерви.

Бувають вільні дні між замовленнями. Коли багато часу роботи немає – починаю хвилюватися, наполегливо її шукати, імітувати бурхливу діяльність, щоб не відчувати провину за те, що не працюю. Але потім себе зупиняю і розумію, що незапланований вільний день – це подарунок від Всесвіту, і я можу витратити його на хобі, саморозвиток або спілкування з хорошими людьми, а не гризти себе. Телевізор зараз я майже не дивлюся. Прискіпливо ставлюся до вибору фільмів і книжок. Люблю прогулянки. Часто слухаю музику.

 

87532751_2586356828277167_7266306133290123264_nЮлія Примак, кандидат психологічних наук, доцент

Треба жити власним змістовним життям, у якому негативні емоції – злість, презирство, відразу тощо – варто транформувати в площину реальних приємних вражень та емоцій. Якщо вже і накопичилося негативне – спрямувати в конструктивні драйвові відчуття. Для кожного це своя сфера, на кшталт стрибка з парашутом, їзди верхи тощо.

Крім роботи, в житті дорослої людини має бути ще щось і хтось: хобі (не пов’язане з професійною діяльністю), родина, друзі, домашні улюбленці. Або це улюблені книги, фільми, музика, природа (зокрема, корисно іноді побути й наодинці). Для кожного в житті знайдеться те, що буде надихати, наповнювати позитивним змістом й дарувати відновлення.

Дуже важливий повноцінний здоровий сон і правильне харчування, певні фізичні навантаження, свіже повітря.

Відновлення психологічне, фізичне, емоційне полягає і в самостійній систематичній турботі про власний емоційний і фізичний стан.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button