Суспільство

Як відновити організм після свят

В українців настав сезон перманентних свят, який триватиме майже до середини березня. Звичайно, без алкоголю тут не обійтися. І що веселіше застілля, то болісніший ранок наступного дня. Тож пропонуємо кілька дієвих порад, що допоможуть швидко привести себе до ладу після щедрих новорічних частувань.

При явних ознаках алкогольного отруєння, насамперед, потрібно промити шлунок: випити 2-2,5 літра води кімнатної температури, а потім механічно викликати блювоту. Після чого випити добре підсолоджений теплий чай.

Якщо цей спосіб видається радикальним і неприйнятним, то можна використати такий аптечний сорбент як активоване вугілля.

Одна з явних ознак похмілля – сильна спрага, адже під впливом алкоголю в організмі відбувається зневоднення і порушується водно-сольовий баланс. Тож іще до святкування варто заздалегідь запастися лужною мінеральною водою (солоною на смак). Вистачить близько 2 літрів. Щоправда, перш ніж її вживати, слід випустити з пляшечки газ. У мінералку можна вичавити трохи соку лимона, адже вітамін С, який у ньому міститься, сприятиме протверезінню.

Корисним у цей період буде огірковий або капустяний розсіл, а також звичайна підсолена вода. Вони допоможуть рідині затриматися в організмі.

Щоб поповнити організм вітамінами й корисними речовинами, добре попити різні морси (журавлинний, брусничний, чорносмородиновий), компот із сухофруктів, соки (яблучний, грушевий, виноградний тощо). В кислі напої можна додати мед.

Засобом від нудоти традиційно є м’ятний чай. Приготуйте його напередодні застілля, залийте в термос і поставте поруч із ліжком – вранці ви будете вдячні собі за це.

Погасити напади нудоти також допоможе кориця. Крім того, вона має ще й протибольовий ефект. Приготуйте рятівний напій з вечора: подрібнену корицю (2 ложки) засипте в киплячу воду, дайте охолонути і потім перелийте в склянку. Вранці, як прокинетеся, випийте невеликими ковтками.

А ось улюблена багатьма кава в такій ситуації буде шкідливою: кофеїн має сечогінну властивість і підсилює зневоднення організму. Крім того, він може викликати тахікардію.

Лікувати похмілля можна навіть холодцем! Особливо цей спосіб зручний у Новий рік, коли ця страва є майже на кожному святковому столі. Готові ліки треба лише перекласти в миску, підігріти на невеликому вогні і з’їсти гарячими. Секрет цього способу полягає у великому вмісті амінокислот у холодці, які прискорюють хімічні реакції в організмі. Таким чином, він швидко відновлюється, і похмілля минає.

Можна від похмілля прийняти питну соду або звичайний аспірин. Завдяки цим речовинам кров почне швидше циркулювати, і тим самим прискориться обмін речовин. До речі, більшість популярних засобів від похмілля, які продаються в аптеках, наполовину складаються зі звичайної харчової соди.

Допоможе освіжитися після бурхливої ночі нескладний комплекс фізичних вправ. Зробити їх у стані похмілля важко, проте вже після декількох хвилин ви відчуєте явне полегшення. Ще один зручний і не складний засіб – це контрастний душ.

Оздоровлення організму за допомогою алкоголю надзвичайно популярне у наших співвітчизників. Однак цей метод дуже ризикований і принцип його дії схожий на принцип наркотичної залежності. Справа в тому, що алкоголь, так само як і наркотики, викликає у людини звикання, і похмілля на ранок схоже з ломкою. Коли людина після великої кількості алкогольних напоїв зупиняється, його організм починає страждати, і невелика доза алкоголю здатна поліпшити самопочуття. Однак труїти вже отруєний організм – не найкращий спосіб, тому краще обмежитися кефіром або квасом, у яких хоч і є алкоголь, але в дуже малих кількостях.

Найкраще переживати похмілля удома, адже, як відомо, найкраще організм відновлюється уві сні. Тривалий сон може побороти навіть найсильніше похмілля.

Поради слушні й ефективні. Та все ж, сідаючи за святковий стіл, варто пам’ятати, що одноманітність, обжерливість і надмірне вживання оковитої – головні вороги гарного відпочинку. Ви можете провести новорічні канікули так, щоб потім не було нестерпно боляче голові за бездарно витрачений час. Адже не дарма старе добре прислів’я нагадує: «Як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш!».

Ще статті по темі

Back to top button