Суспільство

Як впливає зір на успішність у школі

З початком навчання в школі очі дитини отримують велике навантаження. Потрібно постійно концентрувати увагу та напружувати органи зору, щоб побачити написи на дошці, потім у зошиті. У цей час у малечі часто виникають проблеми із зіницями. Варто розуміти, на що це впливає та як не допустити серйозних проблем.

Який зв’язок між зором і навчанням

Коли дитина погано бачить, у неї можуть виникати труднощі з читанням текстів на відстані чи в підручниках. Це призводить до пропуску інформації, а відтак — погіршення засвоєння матеріалу через його нерозуміння. Також можуть виникати проблеми під час написання та виконання завдань, особливо якщо це пов’язано з дрібними елементами: рукописний текст, математичні задачі.

Крім того, діти з поганим зором можуть швидше втомлюватися, відчувати головний біль від напруження очей, коли відбувається спроба сконцентруватися. Це може позначатися на здатності навчатися та виконувати роботу на належному рівні.

Тому важливо ретельно стежити за станом малечі. Обов’язково перед початком навчального року внести до переліку справ відвідування лікаря, якщо у вас є перевірений дитячий офтальмолог у Львові. Якщо немає — його неодмінно потрібно знайти.

Симптоми появи проблем

Профілактичний огляд в окуліста перший раз призначають після одного місяця життя дитини. Потім — на регулярній основі: щорічно або за рекомендацією педіатра, шкільного лікаря. Якщо батьки мають певні проблеми із зором, огляд проводиться за призначенням лікаря. Динамічне обстеження запобігає розвитку хвороб очей та їх посилення. Проте варто звернути увагу на такі симптоми:

  1. Малеча скаржиться на те, що погано бачить вдалині чи зблизька, примружується або нахиляється, аби краще роздивитися.
  2. Головні болі в зоні чола під час читання або іншої близькозорої діяльності.
  3. Свербіж, печіння, дискомфорт в очах.
  4. Проблеми з колірним сприйняттям.
  5. Дитина каже, що предмети здаються подвійними чи є стороння тінь.
  6. Чутливість до яскравого світла, дискомфорт під час читання, письма чи перегляду контенту на екрані гаджета.
  7. Часте кліпання або рухи по колу очима.
  8. Порушення сну, зниження ефективності навчального процесу.

Також симптомом проблем із зором може бути часте заколисування в автомобілі чи громадському транспорті. У разі появи однієї з ознак необхідно звернутися до фахівця. Це допоможе вчасно виявити та розв’язати проблему, а також запобігти виникненню труднощів у навчанні.

Реклама

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button