Суспільство

Яка погода охопить територію Чернігівщини в найближчі дні

От і квітень. Його середньомісячна температура повітря, порівняно з середньомісячною температурою березня, зазвичай вища на 8º. Хоча остання декада цьогорічного березня на Чернігівщині характеризувалася не дуже теплою, а в окремі ранки – і з відчутними морозами (область перебувала під впливом північного циклону та північно-західного антициклону).

Сонячного сяйва до земної поверхні нашої території надійшло 70-72 години за середньої багаторічної його тривалості 40-45 годин. Що стосується прогнозів, то, за даними Українського гідрометцентру та світових центрів, середньомісячна температура повітря у квітні 2020 року очікується 10,3º, що перевищує середні багаторічні значення за базовий період (1981-2010 роки), а кількість опадів – 37 мм, тобто менше норми за цей період. Минулі ж дні виявилися досить вітряними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим зайнятися на карантині: чернігівські майстри дають безкоштовні онлайн-уроки народної творчості

Нагадаємо, що 3 квітня погодні умови області визначав теплий сектор північного циклону, 4-5 квітня – периферія антициклону із Західної Європи, тому спостерігалася погода без опадів. Вітер у ці дні переважав південно-західний і західний 11-14 м/с, але подекуди у північно-східних і західних районах максимальна швидкість його посилювалася до 15 м/с, що відповідає критеріям небезпечного метеорологічного явища І рівня небезпечності (НМЯ І). Температура повітря вночі 4 квітня знижувалася до 1-2º морозу, 5 квітня – до заморозків 1-4º. На поверхні ґрунту та на висоті 2 см над ним спостерігалися заморозки інтенсивністю 0-8º. Яка ж погода охопить територію Чернігівщини в найближчі дні? Теплим буде її вибір чи холодним?  І коли нарешті підуть дощі? Метеорологи повідомляють ось що.

7 квітня по Чернігівській області буде мінлива хмарність, без істотних опадів, вітер змінних напрямів 3-8 м/с, температура вночі від 3º морозу до 2º тепла, вдень 13-18º тепла. По Чернігову також буде мінлива хмарність, без істотних опадів, вітер змінних напрямків 3-8 м/с, температура вночі від 1º морозу до 1º тепла, вдень 15-17º тепла.

На 8 та 9 квітня прогнозується мінлива хмарність, без істотних опадів, вітер 8 квітня дутиме західний 7-12 м/с, а 9 квітня – південно-західний 5-10 м/с. Температура: вночі  2-7º, вдень 15-20º тепла.

10 квітня нарешті очікується невеликий дощ, температура вночі 5-10º, вдень 11-16º тепла.

11 квітня буде без істотних опадів, температура вночі 0-5º, вдень 11-16º тепла.

Після прогнозу погоди – і про найближчі народні свята.

6 квітня відзначається переддень Благовіщення і вшановується пам’ять преподобного Захарії монаха. У народі цей день називався Похвали Богородиці. «На похвалу Богородиці і пташечка першим яєчком хвалиться» казали. У давнину примічали: якщо ніч на Захарія тепла – весна дружна буде.

92097592_1224012634468032_4549072593616896000_n

7 квітня відзначається свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Хоча й відомі ще благовіщенські морози, але в народі вже примовляли: «На Благовіщення весна зиму поборола!». Саме цього дня відбувається третя зустріч весни. Були й свої прикмети щодо цього дня. Якщо 7 квітня вітер, іній і туман, то це до неврожайного року. Якщо на Благовіщення гроза – це до теплого літа. Якщо ж цього дня небо безхмарне, а сонце яскраве, то бути грозовому літу. Коли ж була відлига, то вважалося, що ще буде багато морозів попереду. І рибалки дуже чекали цього дня – на Благовіщення зазвичай добре клює риба.

8 квітня відзначається Собор Архангела Гавриїла і вшановується пам’ять преподобного Василя Нового. Жінки ж цього дня закінчували останню пряжу, а тим, хто продовжував прясти, казали: «Ой, не піде це про запас…»  Якщо у цей день був світлий схід сонця, то це означало, що снігу вже більше ніде не буде. Також наші пращури примітили: яка погода цього дня – такою вона буде і 8 жовтня.

9 квітня вшановується пам’ять мучениці Матрони Солунської, яку в народі називають Матроною-Настовницею, бо у цей час бувають ранкові заморозки, поверхня замерзає і люди ходять, як по насту. З теплих країв продовжують повертатись вівсянки, плюгавки, чибіси, а люди запримітили: якщо чибіс летить низько – до тривалої сухої погоди, якщо він кричить звечора – до ясної погоди.

10 квітня церква вшановує пам’ять святого преподобного мученика Євстратія Печерського і преподобного Іларіона Нового. У минулі часи цього дня, якщо вже закінчувалися заморозки, виганяли худобу на пасовисько. Наші прадіди продовжували спостерігати за птахами і складати за їхньою поведінкою прогноз погоди: якщо птахи вили гнізда на сонячній стороні, очікувалось холодне літо, якщо на тіньовій стороні, то літо мало би бути теплим. Тепло, здається, знову починає охоплювати територію Чернігівщини, що не може не радувати…

Андрій Навродський

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button