Суспільство

Які дерева можна, а які не варто саджати біля дому – коментар чернігівського еколога

Весну недарма називають порою пробудження. Адже після тривалого зимового спокою люди починають наводити лад поблизу своїх осель, на ділянках і в садах. А ще навесні багато хто висаджує дерева та кущі, бо для цього якраз благодатний час. Проте навіть із цією позитивною справою пов’язано багато забобонів і переказів. Мовляв, не кожному дереву і кущу є місце в дворі чи в саду.

Журналіст ЧЕline знайшов купу забобонів і пересторог стосовно деяких дерев. Причому деякі з вірувань здаються смішними чи кумедними. Щоб не бути голослівними, наводимо приклади.

Вважається, що садити на ділянці дуб – дуже погана прикмета, що передвіщає смерть глави сім’ї. До того ж аура цього дерева сприймає тільки здорових і сильних фізично людей. Але навіть їм не рекомендується садити дуб на своїй ділянці, адже енергетика може бути згубною для домочадців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спиляти дерево на власному обійсті: куди звертатися

Береза – дуже потужна і захисна, але рости вона повинна за огорожею будинку, біля хвіртки, а поруч із березою можна поставити лавочку для спілкування з цим деревом. Тоді вона не пропустить зло до оселі. На запитання про те, чи можна садити березу біля будинку, в прикметах зазначено, що в її кроні живуть духи, і не завжди вони добрі до людей.

Волоський горіх можна посадити на ділянці, але далеко від будинку та господарських будівель. Справа не тільки в прикметах, але й у його розгалуженій кореневій системі, яка може пошкодити фундамент.

Існує повір’я: хто посадить вербу, помирає в той же рік. Тим паче, не можна садити вербу на честь народження дитини. Також є повір’я, що осика з вербою приносять смерть і горе. Не слід випробовувати долю, краще вибрати для ділянки інші дерева.

Тополю садять подалі від будинку. Вона чудово позбавляє негативної енергії. Але якщо росте дуже близько до житла, то її потужна коренева система здатна нашкодити будівлі. А якщо через буревій впаде величезний стовбур – це стане справжнім лихом.

Сосна може відібрати у вас урожай і занапастити всі рослини поруч. Але тут справа не стільки в магії, скільки в тому, що сосна має свої особливості, і розміщувати її треба з розумом. Крона затінює ділянку, а хвоя не дає корисного перегною. Кожен, хто бував у сосновому лісі, знає, що ґрунт там піщаний. Енергетика ж у цього дерева досить позитивна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Блистовій масово всихають дерева

Ще прикмети запевняють, що дівчата не вийдуть заміж, якщо на ділянці поблизу будинку росте туя. У багатьох культурах це дерево скорботи та печалі, тую часто садять на кладовищах. З іншого боку, заведено вважати, що запах туї відганяє злих духів.

Чи мають усі ці повір’я хоча б якесь наукове підґрунтя, поцікавилися в Юрія Карпенка, завідувача кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка.

«Звісно, що ні. Це питання ментальності наших людей, – відповів Пан Юрій і додав: – У європейських країнах і ялини саджають, і туї, і горіхи. Також у Західній Україні саджають ялинки на території садиб, вони ростуть, потім досягають певних розмірів і жителі дарують їх для новорічних свят. Наприклад, торік у Львові було так.

Американський вид туї взагалі вважається деревом життя. Є туя західна, туя велетенська, туя корейська. І ці рослини досить невибагливі та декоративні.

Горіхи також садять у садибах. Звичайні волоські горіхи, манжурські, горіхи сірі й інші види. Але треба розуміти, що коріння в горіха глибоке. До того ж, він виділяє речовини фітонцидної природи, під пологом яких мало що росте.

Якщо є дітки, колючі чагарники не бажано саджати, також чагарники з отруйними ягодами. А ще ті, які можуть бути розповсюджувачами різних хвороб сільськогосподарських культур. Той же барбарис може бути проміжним паразитом деяких захворювань аґрусу».

Як бачимо, саджаючи ті чи інші рослини, зважати на певні нюанси все-таки треба. Але суттєвого застереження щодо чагарників і дерев немає. Головне – вони мають бути корисні та бажані для території, на якій зростатимуть.

Ще статті по темі

Back to top button