Суспільство

Які обстеження жителі Чернігівщини можуть зробити безоплатно для раннього виявлення раку

Чернігівщина – у п’ятірці областей України із найвищою онкозахворюваністю.  Обласний показник захворюваності на 100 тисяч населення перевищує загальноукраїнський майже на 50%. У 2023 році у Чернігівському медичному центрі сучасної онкології поставили майже 4100 первинних діагнозів, тоді як у 2022-му – 2900.

Але найбільша проблема – не у великій кількості виявлених випадків раку, а у його занедбаності. Через те, що більшість видів онкологічних хвороб на ранніх стадіях протікають безсимптомно, а люди рідко ідуть до лікаря з профілактичною метою, в Україні дуже гостро звучить ця проблема.

Як інформує благодійна організація «Фонд боротьби з раком», успішність лікування онкологічних захворювань залежить від вчасності їхнього виявлення. Аби вчасно виявляти передракові хвороби або принаймні рак на ранніх стадіях, для українців та українок доступні безоплатні скринінгові обстеження для раннього виявлення раку.

Усі 6 інструментальних досліджень, про які йтиметься нижче, оплачуються лікарням з державних коштів за рахунок Програми медичних гарантій, тому для пацієнта є безоплатними. Це, зокрема:

  •  мамографія (обстеження молочних залоз);
  • гістероскопія (обстеження матки);
  • езофагогастродуоденоскопія (гастроскопія) (обстеження стравоходу і шлунка);
  • колоноскопія (обстеження товстого кишківника);
  • цистоскопія (обстеження сечового міхура);
  • бронхоскопія (обстеження трахеї та бронхів).

Під час цих обстежень українцям та українкам безоплатно також гарантовані: консультація лікаря, аналіз і опис результатів, місцева або загальна анестезія за потреби.

Для проведення діагностичних досліджень встановлені вікові обмеження: мамографію та колоноскопію призначають після 40 років, гістероскопію, гастроскопію, цистоскопію, бронхоскопію – після 50 років. Проте лікар може виписати направлення на такі дослідження й молодшим пацієнтам, якщо підозрює наявність у них злоякісного новоутворення. У такому випадку дослідження також будуть безоплатними для пацієнта.

Щоб скористатися цими послугами, потрібно звернутися до сімейного або лікуючого лікаря. У разі наявності показів лікар скерує пацієнта чи пацієнтку на обстеження, виписавши направлення. Наявність електронного направлення від сімейного або лікуючого лікаря – обов’язкова умова для безоплатного обстеження.

До слова, інструментальні дослідження для ранньої діагностики онкохвороб безоплатно можна зробити в будь-якому медичному закладі, що має договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання відповідних пакетів послуг за Програмою медичних гарантій. Вибір закладу не залежить від місця реєстрації чи фактичного проживання пацієнтки. Щоб дізнатись про найближчий заклад, в якому можна пройти мамографію безоплатно, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Першим, хто допоможе вчасно виявити онкозахворювання, є сімейний лікар. Тому дуже важливо періодично приходити до нього на консультацію чи профілактичні огляди. Під час візиту пацієнта лікар зможе зробити електронне направлення на необхідні аналізи та обстеження, якщо у цьому є потреба. 

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button