Суспільство

З понеділка в Україні стартує кампанія з вибору лікарів

Уже з понеділка, 2 квітня, українці можуть вільно обирати свого лікаря: терапевта для дорослого, педіатра для дитини чи сімейного лікаря для усієї сім’ї, за умови, що обраний ними заклад вже підключений до системи «Електронне здоров’я». Підписуючи декларацію з обраним лікарем, пацієнт повідомляє державу через Національну Службу Охорони Здоров’я (НСЗУ), що кошти за його обслуговування мають надходити саме у цей медзаклад. Тож декларація фактично є формою заяви. Її не потрібно перепідписувати: декларація діє доти, поки людина не вирішить змінити свого лікаря.

Щоб обрати свого лікаря, потрібно взяти паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон, прийти до фахівця та підписати з ним декларацію. Для обрання лікаря дитині (педіатра) необхідно взяти ще свідоцтво про її народження. Дитину приводити необов’язково. Декларацію з лікарем в цьому випадку підписує один з батьків або інший законний представник дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінено графіки роботи дитячих лікарів

Порядок вибору лікаря, затверджений Міністерством охорони здоров’я, визначає, що лікаря можна обрати у будь-якому медзакладі, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Водночас цей медзаклад має бути підключеним до системи «Електронне здоров’я». Це важливо, адже інформація про пацієнта зберігатиметься не в папках чи картонних коробках, як це було раніше, а в електронній системі.

Як запевняють в Управлінні охорони здоров’я ОДА, можливість підписати декларацію з обраним фахівцем є у всіх жителів області. Через те, що лише 19% робочих місць лікарів обладнані необхідною комп’ютерною технікою, декларацію можна підписати на папері, а вже згодом лікар самостійно зафіксує її в системі за допомогою особистого електронного ключа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сімейні лікарі і терапевти Чернігівщини отримали сертифікати

Кінцевого терміну підписання декларацій не існує. Тож поспішати до поліклініки саме другого квітня не варто. Укласти угоду можна під час найближчого візиту до лікаря.

2018_03_30_plakat[1]

Ще статті по темі

Back to top button