Суспільство (відео)

Сімейні лікарі і терапевти Чернігівщини отримали сертифікати (Відео)

Нові технології в лікуванні та діагностиці складних захворювань внутрішніх органів, патологій, а також артеріальної гіпертензії опановували медики Чернігівщини на сьомій обласній науково-практичній конференції. Учасниками були сімейні лікарі, терапевти, кардіологи, гастроентерологи.

Нові розробки і напрацювання в медичній сфері вони застосовуватимуть найближчим часом. До речі, реформа медицини в Україні знаходиться в активній фазі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкриють філію Донецького медичного університету

«З 1 числа буде старт медичної реформи. Щоб її благополучно почати і проводити, треба щоб були знання – знання не лише у сфері терапії, знання і в лор-, і офтальмологічній області, медицина не стоїть на місці. Те, що було актуально два роки тому, не актуально цього року. Щоб іти в ногу з часом, треба проводити такі конференції», — головний позаштатний спеціаліст із питань сімейної медицини УОЗ Чернігівської ОДА Барбара Сіваткіна.

Спікери медичної конференції – доктори наук, професори провідних медичних вишів України. Вони ділилися прогресивними методами діагностики та лікування хвороб ХХІ століття. З такою категорією пацієнтів уже невдовзі працюватимуть наші сімейні лікарі. Професор Вінницького національного медичного університету Лариса Мороз ділилася сучасними напрацюваннями колег у сфері лікування пацієнтів із цирозом печінки. Такий діагноз в Україні мають майже 7% населення.

«Моя сьогоднішня доповідь буде присвячена патології печінки – це фіброз і цироз печінки. Це актуально. Оскільки таких пацієнтів у нас дуже багато і дуже важливо, щоб на первинній ланці лікарі сімейної медицини вчасно виявляли таких пацієнтів, направляли вже на подальшу спеціалізовану діагностику, потім їх вели та спостерігали за ними фактично протягом усього життя пацієнта», — доктор медичних наук, професор Лариса Мороз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доля медсестер і сільських ФАПів: нюанси медичної реформи

Важливо правильно діагностувати й артеріальну гіпертензію. Про це говорить ще один лектор конференції – Вадим Жебель. В Україні майже 50% населення мають таку хворобу. Сімейні лікарі повинні вміти правильно розпізнати її у свого пацієнта, аби вберегти його від смерті.

«У нас близько 40% дорослого населення страждають від артеріальної гіпертензії. Вона має дуже неприємні наслідки. От якщо взяти 100 людей із високим тиском, лише 20 хоч щось відчувають. Для інших перша ознака хвороби – це інсульт, інфаркт, інколи смерть. Ось чому ми хочемо ще раз насторожити своїх колег відносно правильної діагностики та правильного лікування», — доктор медичних наук, професор Вадим Жебель

У медичній конференції, яку організувала Асоціація сімейних лікарів області та Чернігівська міська лікарня № 4, взяло участь близько двох сотень лікарів Чернігівщини. Усі вони отримали сертифікати.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button