Суспільство

За крок від екологічної катастрофи: аварію ліквідували й врятували Остер

Русловий шлюз №3 на річці Остер, де пів року тому сталася аварія, відновив свою роботу.

Про це у власних соцмережах повідомив народний депутат України Борис Приходько, який представляє Козелеччину в парламенті.

Днями нардеп особисто оглянув завершальні роботи на об’єкті та поділився враженнями.

«Козелецька громада була близькою до екологічної катастрофи. Металевому затвору, який був встановлений на шлюзі, – понад 60 років. Його не можна було ремонтувати. Його треба було міняти. Ціна питання – більше як мільйон гривень.

Сума космічна і для балансоутримувача споруди – Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра, і для бюджету Козелецької селищної ради. Протягом літа-осені з місцевою владою ми робили все можливе та неможливе, аби не допустити цього.

Я особисто кілька разів зустрічався з в.о. голови Держагентства водних ресурсів України Наталією Латиш із проханням допомогти нам. І я вдячний за те, що вирішення цієї проблеми в Держагентстві не відклали на потім»,  – написав народний депутат Борис Приходько.

Нагадаємо, у травні цього року стався обрив стального каната, який підтримував в експлуатаційному режимі металевий затвор для дотримання рівнів води в річці Остер. Унаслідок цього відбулося повне скидання води в річці та прилеглих водоймах у районі Козельця. У перспективі це могло б погіршити екологічну, санітарну та гідрологічну ситуацію в громаді. Аби не допустити надзвичайної ситуації, на місці аварії збудували тимчасову технологічну перемичку перед шлюзом і пустили воду обвідним каналом.

10 жовтня до руслового шлюзу №3 за допомогою спецтехніки нарешті доставлено новий затвор. Далі тут розберуть земляну дамбу перед шлюзом і він повноцінно запрацює.

Ще статті по темі

Back to top button