Суспільство

За позовом прокурора зобов’язано укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури «Будинок міського банку» у Чернігові

Чернігівським окружним адміністративним судом задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації щодо зобов’язання укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – «Будинок міського банку», що розташований по вулиці Княжа, 16 у місті Чернігові.

Вказана пам’ятка з 2017 року перебуває в оперативному управлінні однієї з державних установ, проте охоронний договір, що зобов’язував би утримувати пам’ятку в належному стані та унеможливлював би її експлуатацію способами чи методами, які можуть призвести до її пошкоджень, не укладено.

На усунення порушень вимог пам’яткоохоронного законодавства прокурор звернувся з позовом зобов’язального характеру до суду.

Надавши оцінку наявним у справі доказам, а також проаналізувавши доводи сторін, судом 10.07.2024 винесено рішення про задоволення позову у повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині потонула 2-річна дитина

Подальша робота з цих питань триває.

Довідков: Будівля «Будинок міського банку» – одна з найстаріших та найзнаковіших споруд міста. На початку будівництва (2-га пол. ХVІІІ ст.), яке здійснювалося за проєктом архітектора А. Карташевського, це був одноповерховий мурований будинок з ротондою в стилі класицизму, який спочатку призначався для магістрату – органу місцевої самоврядності (з 1870 року — Міської думи). У 1875 році у цій будівлі почав діяти міський громадський банк. У 1886 році було добудовано другий поверх, а у 30-ті рр ХХ ст. третій поверх будівлі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівська обласна прокуратура

Ще статті по темі

Back to top button