Суспільство

Загадані бажання, традиційні страви та колір 2024-го: як святкують Новий рік на Чернігівщині

Новорічні свята завжди сповнені надій та магії. У суспільстві побутує багато думок стосовно того, як зустрічати Новий рік, що треба встигнути зробити, доки не завершився попередній рік, як потрібно зустрічати прийдешній рік. Новорічні забобони та народні прикмети для когось можуть здатися чимось смішним і дивним, проте багато людей вірять у їхню силу та вплив на своє життя. Які ж новорічні прикмети побутують у Чернігові й області?

Валентина Невмержицька, м.Чернігів

Якщо покласти в келих шампанського монету і потім її зберегти, то весь рік будуть гроші. Якщо ялинку прикрасити маленькою візуалізацією бажання (каблучка – до заміжжя, фігурка автомобіля, дитячі якісь речі), то наступного року воно збудеться. Якщо одягнути колір символу року, то рік буде вдалий. І це, до речі, все в мене збувається. Ще одна улюблена прикмета по життю взагалі – це червоний колір нігтів, що завжди приносить успіх.

Аліна Ступак, с.Криски

Я обожнюю «Олівʼє», тому традиційно його готую і почну його їсти, не дочекавшись 00:00 на годиннику, бо вже сама в змозі собі його приготувати і не слухати маму, що то на Новий рік.

Ольга Дорошенко, с.Короп

У новорічну ніч треба загадувати бажання, я так роблю: пишу на папері, під бій курантів підпалюю та вкидаю попіл у келих із шампанським. І випиваю це, аби бажання збулося. Знаю, що Новий рік треба зустрічати в новому одязі, тематично за кольорами кожен рік по-різному, дивлячись який рік.

Катерина Габренко, м.Чернігів

У мене новорічні традиції такі: щороку я згадую бажання, щороку обов’язково готую подарунки рідним і близьким, останнім часом з’явилася ще одна традиція – на новий рік готувати якусь нову страву.

Віра Правдивець, м.Прилуки

Знаю, що пишуть на аркуші бажання, підпалюють його і цей попіл кидають у келих шампанського, а потім це п’ють. Але я такого ніколи не робила, тому не знаю, чи працює. Мені здається, що ми самі здійснюємо свої бажання і нічого з неба не падає просто так.

Юлія Пилипенко, с.Покошичі

Новорічна прикмета: що більше задонатиш сьогодні, то більше задонатиш завтра.

Анастасія Дмитрук, м.Чернігів

Традиційно на новорічні свята готую багато смачних страв, вмикаю всі гірлянди. В цей час любимо дивитися «Сам удома». Напередодні новорічного свята завжди читаю, якого кольору має бути одяг та нігті, як правильно зустрічати рік, як задобрити його, що має бути на столі, тому деякі страви підлаштовую під знак Зодіаку. Цього року, наприклад, рис, риба. Зроблю зеленого кольору манікюр. Обовʼязково треба загадати бажання о 00:00, я заздалегідь продумую, як його сформулюю. Після 00:00 – традиційне розпаковування подарунків.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button