Суспільство

Захист онлайн і дистанційні іспити: як закінчуватимуть навчання випускники університетів

Кабінет Міністрів ухвалив рішення продовжити карантин ще до 11 травня. У зв’язку з цим у Міністерстві освіти повідомили, що навчальні заклади мають бути готовими закінчувати навчальний рік дистанційно, та надали відповідні рекомендації для ВНЗ.

Таким чином екзаменаційні сесії мають пройти за розкладом, попередньо затвердженим кожним окремим навчальним закладом. Якщо ж до початку складання іспитів карантин не припинять, то іспити та заліки проходитимуть дистанційно в синхронному режимі. До того ж ВНЗ мають забезпечити надійну ідентифікацію студентів.

Випускники вишів зможуть захистити дипломні роботи онлайн, як і атестаційні іспити. Вони також проходитимуть у синхронному режимі із забезпеченням надійної ідентифікації студентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Гризти граніт науки» в карантині: як навчаються студенти чернігівських вишів

Право обирати форму та програмне забезпечення для атестаційного процесу МОН залишило за навчальними закладами.

Кафедри, керівники дипломних і студенти мають забезпечити якість робіт та унеможливити прояви плагіату.

При цьому єдині державні кваліфікаційні іспити та атестація на ступінь доктора філософії, мистецтва та наук не можуть проходити дистанційно.

Єдиний державний кваліфікаційний іспит та КРОК проходитиме за відповідним рішенням МОЗ.

Окрім цього, під час карантину не можна буде захищати і докторські дисертації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр освіти розповіла, що буде з безкоштовним навчанням у вишах

У міністерстві також зазначили, що випуски студентів мають відбутись, згідно з графіками. А от випуск контрактників можуть відтермінувати до повного виконання зобов’язань усіма сторонами договору.

На медичних спеціальностях випуски повинні відбутись із урахуванням рішення МОЗ щодо проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту.

Для тих, хто ще навчається не на випускних курсах, навчальний рік можуть продовжити влітку. Таке рішення ухвалює окремо кожен навчальний заклад. Це має дозволити своєчасно завершити навчальний рік.

Однак ущільнювати навчальну програму МОН рекомендує лише на невипускних курсах і тільки у виняткових випадках, щоб не допускати скорочення змісту й обсягів лабораторних занять.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button