Суспільство

Збагачуються знаннями та допомагають ЗСУ: в містечку на Чернігівщині діє цікавий гурток

Україні треба не лише вистояти, а й думати про розвиток, навчання і виховання підростаючого покоління в патріотичному дусі, адже діти – наше майбутнє.

Яскравим прикладом у цій справі може стати Батурин. Адже тут успішно діє історичний гурток «Батуринський канцелярський курінь», який цьогоріч набув особливої популярності серед місцевих дітей. Керівник гуртка Наталія Пільтяй водночас є науковим співробітником відділу «Палац гетьмана Кирила Розумовського» Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

«Наш гурток існує з квітня 2015 року на базі заповідника «Гетьманська столиця». «Батуринський курінь» – бо перший навчальний заклад, який існував у Батурині, був саме під час гетьманування Івана Мазепи. Діяв на базі генеральної військової канцелярії. Там навчалися діти переважно представників козацької старшини. Вони здобували знання, щоб надалі працювати в адміністрації гетьмана чи судових установах.

І хоч наш гурток діє з 2015 року, активна діяльність розпочалася з жовтня минулого року. Цьогоріч у нас дуже багато дітей, які цікавляться, приходять. До речі, всі заняття безкоштовні та відбуваються на різних об’єктах заповідника», – у коментарі для ЧЕline зазначила Наталія Пільтяй.

Дітям у гуртку цікаво, адже вони здобувають нові знання та дізнаються нову інформацію. До того ж, гуртківців прагнуть зацікавити вивчати історію.

«До дня вшанування пам’яті гетьмана Івана Мазепи проведено тематичне заняття, на якому діти поглибили свої знання про цього видатного гетьмана, який є взірцем патріотизму, відваги, мужності та символом боротьби за волю і незалежність українського народу.

Напередодні Дня міста для вихованців історичного гуртка «Батуринський канцелярський курінь» було проведено заняття на тему «Мій Батурин». Тоді діти ознайомилися з історичними фактами про адміністративний статус Батурина в різні періоди», – розповіла Наталія Пільтяй.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтерство, дозвілля та проблема міської велоінфраструктури: прагнення активної ніжинської молоді (Фото)

Примітно, що займатися в гуртку цікаво дітям різного віку. Бо форми занять тут практикують різні.

«Готуємо екскурсію з ними, зніматимемося для ютуб-каналу. Виконуємо бажання дітей про те, що вони хочуть почути, побачити, зробити», – сказала керівник гуртка.

Тож діти пробують себе в ролі археологів, істориків та екскурсоводів. А недавно приміряли ще й роль волонтерів.

Вихованці «Батуринського куреня», як і багато українських дітей, прагнуть допомагати нашим військовим. Зокрема самі провели благодійну екскурсію, під час якої вдалося зібрати більш ніж 5 тисяч гривень.

Нині ж у дітей – на першому місці шкільне навчання, але заняття в гуртку все одно відбуваються. Тож попереду ще багато всього цікавого. Також діти не відмовляються від ідеї надалі допомагати ЗСУ.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото Наталії Пільтяй

Ще статті по темі

Back to top button