Суспільство

Жителі Тупичівської громади дізналися про результати досліджень її довкілля

Тупичівська громада – одна з небагатьох в області, що поєднує у своєму складі дві чітко виражені природно-географічні особливості (кластери) – північний лісовий масив і відкриту південну частину, представлену орними землями та заболоченими територіями. Таке поєднання має свої переваги, але водночас і певні проблеми, зумовлені насамперед промисловою і господарською діяльністю людини. Відповідно, постає питання – як зберегти виробничі можливості й одночасно розвинути природний і рекреаційний потенціал, який у громаді залишається недооціненим.

Якими є основні характеристики довкілля та який їхній вплив на розвиток громади, – з’ясовували учасники громадського обговорення, що проходило в Тупичеві 26 січня 2022 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільша тергромада Прилуччини виділить для місцевого пожежно-рятувального загону 50 тисяч

Експерти Сіверського інституту регіональних досліджень презентували аналітичний звіт за результатами досліджень екологічної ситуації та моніторингу екополітики на території Тупичівської громади. Захід проводився в межах проєкту «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони довкілля Тупичівської громади на засадах партисипації».

Участь в обговоренні взяли представники місцевого самоврядування, громадськості та зацікавлені жителі громади.

Жителі громади ознайомилися з результатами спеціальних досліджень атмосферного повітря, водних, земельних ресурсів і біорізноманіття громади. Загалом шкідливий вплив на її довкілля пов’язаний із діяльністю спиртового заводу, сільськогосподарських підприємств та викидами автотранспорту. Через кліматичні зміни, зменшення річної кількості опадів та їх нерівномірний розподіл спостерігається скорочення водних ресурсів. Водночас певні перестороги стосуються питної води в Тупичеві, в якій вдвічі (а подекуди й втричі) перевищений вміст нітратів. Тому експерти дали поради щодо її безпечного використання та порекомендували здійснити аналіз води з приватних господарств. На стан поверхневих вод (ставків) більше впливають процеси природного характеру. Ґрунти громади в її південній частині вирізняються родючістю, але є високий ризик їхнього забруднення через використання пестицидів і добрив агровиробниками.

Дослідження біорізноманіття виявило цікаві особливості, зумовлені знову ж таки поєднанням лісів, заболочених територій, торфовищ, мережі природних і штучних водойм. Природні біотичні ресурси громади характеризуються наявністю хвойних і мішаних лісів, рідкісних видів рослин і тварин, зосереджених, зокрема, в межах територій з охоронним статусом (наприклад, заказники «Тупичівська дача», «Крюкова», «Петрушин» та ін.). Водночас учасники зустрічі отримали поради щодо боротьби з адвентивними видами рослин, зокрема омелою білою, масове поширення якої створило серйозну загрозу зеленим насадженням громади. Також експерти порекомендували віднайти та надати статус ботанічних пам’яток багатовіковим деревам на території громади.

Окрім цього, фахівці надали низку рекомендацій щодо розвитку екологічного туризму в громаді, збереження та промоції етнографічної спадщини, залучення шкільної молоді до здійснення заходів і проєктів щодо захисту довкілля. Серед запропонованих ініціатив – облаштування прибережних зон на водоймах і створення рекреаційних майданчиків у населених пунктах громади. Але головне – знайти баланс інтересів у використанні природних ресурсів і можливостях щодо їх відновлення.

Сіверський  інститут регіональних досліджень

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button