Суспільство

Змінити законодавство заради бджіл: на Чернігівщині ініціюють порятунок для комах

Пасічники Чернігівщини ініціювали звернення від обласної влади до Кабінету Міністрів України з пропозицією внесення таких змін до чинного законодавства, що унеможливлювали б масове отруєння бджіл.

Це було зазначено за підсумками наради з питань захисту бджільництва.

Коригування насамперед потребують закони  України «Про карантин і захист рослин» і «Про бджільництво».

Тему масової загибелі бджіл унаслідок хімічного оброблення сільгоспугідь в ОДА обговорювали представники всіх дотичних до гострої проблеми сторін – пасічники і медовари, аграрії та правоохоронці, очільники громад і представники влади.

Під час проведення цьогорічних весняно-польових робіт на Чернігівщині постраждало 26 пасік у 7 районах області, 20 бджолосімей загинули повністю, 375 – частково.

Зазначалось, що все це – результат порушення аграріями регламентів під час застосування засобів захисту рослин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині від отрутохімікатів гинуть бджоли

Бджолярі скаржилися, що сільгоспвиробники вчасно не попереджають про оброблення полів, проводять його вдень, а не вночі або вранці, як належить, нехтують погодними умовами, не кажучи вже про можливе використання несертифікованих препаратів невідомого походження, інформація про які часто приховується.

Присутні представники аграрних підприємств такі звинувачення відкидали. На їхню думку, масовий мор медоносних комах – це наслідок кліматичних змін. У цьому випадку – затяжна холодна та суха весна. Водночас вони казали, що їм не завжди вдається попереджати пасічників, оскільки сільгоспроботи в полі залежать від погоди, якій притаманні різкі зміни.

Держспоживслужба закликала бджолярів реєструвати свої пасіки та повідомляти про їх місцерозташування – для ефективнішого реагування у випадку отруєння бджіл. Водночас скаржилася не неможливість проведення оперативної перевірки підприємств-порушників через необхідність отримання на це дозволу з Києва. Поліція нарікала на відсутність повноважень втручатися в питання охорони навколишнього природного середовища.

За підсумками засідання було ухвалено низку рішень обласного рівня. Вони стосуються насамперед неухильного виконання кожною стороною вимог чинного законодавства щодо попередження та недопущення отруєння бджіл. Відтак, пасічники мають реєструвати вулики, повідомляти про їх місцерозташування та негайно інформувати про отруєння комах Держпродспоживслужбу; аграрії – заздалегідь попереджати про хімобробку полів із зазначенням дня, часу і речовини; Держпродспоживслужба – проводити епізоотичне розслідування кожного випадку отруєння комах; Нацполіція – контролювати транспортування агрохімікатів та торгівлю ними.

Станом на 1 січня 2020 року на Чернігівщині в усіх категоріях господарств налічувалося понад 53 тис. бджолосімей – стільки ж, як і торік на цю дату. З них зареєстровано та паспортизовано 41,4 тисячі. У 2019 році в області було вироблено 1280 тонн меду, що на 6 тонн менше, ніж у 2018-му.

За інформацією ukrinform.ua

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button