Суспільство

Знищення чи оновлення: загадка кронування дерев у Чернігові

Кронування дерев у сьогоднішніх реаліях не омолоджує дерева, а фактично вбиває їх, вважають активісти. Здебільшого, на їхню думку, це банальне розкрадання бюджетних грошей чиновниками.

У Києві, до речі, місцеві депутати з метою запобігання розкраданню коштів, зареєстрували законопроект, що передбачає мораторій, який заборонить будь-яку обрізку дерев, окрім аварійних.

А що в Чернігові? Деякі вулиці після кронування дерев мають доволі неестетичний вигляд. Що ж стосується коштів, то, наприклад, на зрізання та кронування аварійних і сухих дерев у районі Шерстянка в рамках реалізації проекту Бюджету участі виділено 120 000 гривень.

2018-04-18_153648

То чи таке вже необхідне і дієве кронування дерев, ми поцікавились у еколога Юрія Карпенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території Валу збираються спилювати дерева – влада «за», активісти проти

«Шляхом кронування в міських системах комунальні підприємства намагаються зробити дерево більш довговічним, якщо це хворе або ушкоджене природними чинниками дерево. Кронування – це зменшення кількості фітомаси в межах тривалості цього дерева. Це один зі способів агротехніки, що стосуються культур, які не є довговічними, швидкорослими, такими, як тополя, верба, частково каштан, липа. Всі інші породи значно гірше реагують на кронування, і виходить, що це дерево вже приречене на загибель. На жаль, останнім часом наше підприємство «Зеленбуд» кронування здійснює не зовсім за тими принципами, які потрібні», – розповідає Юрій Карпенко.

«Дуже низьке зрізування біомаси. Вони мають високі вишки, тому можна зробити кронування високе, а вони роблять середнє або дуже низьке, дерево має вигляд, ви бачите, який, – кострубатий. Тобто втрачається естетика в міській системі. Це перше. Друге: процес обростання різних порід деревних рослин відновлюється по-різному за тривалістю часу. Крім того, після кронування треба робити обробку, лікування дерева, обробку зрізаних стовбурів: ґрунтувати їх або обробляти садовим варом, якщо це плодові дерева, або цінні декоративні екзотичні рослини. Це теж не завжди, на жаль, робиться. Тому треба підійти до цього процесу зважено і відповідально. Цей процес агротехнічний, він дає можливість зменшити в місті небезпеку старих дерев, аварійних дерев, валких дерев, але водночас цей процес потребує певного естетичного сприйняття , тому що кронування – це певна естетика, певне мистецтво, на яке треба теж зважати. Плюс сприйняття того, що деякі жителі міста не хочуть біля своїх будинків мати такі кроновані або порізані дерева. То треба враховувати думку і громади міста, і можливість експозиції, можливість ландшафтної  естетичної варіації цього дерева», – наголошує еколог Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лісоруби» полоскотали нерви автовласникам Чернігова

На жаль, отримати коментар від представників КП «Зеленбуд», підприємства, яке, власне, і займається кронуванням у Чернігові, нам не вдалося. Головний інженер «Зеленбуду» Василь Кошельник два дні відмовлявся від коментаря, потім зрештою погодився дати коментар на камеру, але в останню мить передумав, сказавши, що камер боїться.

Ще статті по темі

Back to top button