Спорт

Олена Костевич — легенда українського спорту

П’яте місце рейтингу Найкращих атлетів 2021 року – у спортсменки, яку, без жодних умовностей, можна назвати легендою українського спорту. Для досвідченої Олени Костевич Олімпійські Ігри у Токіо стали вже п’ятими у кар’єрі, а медаль, здобута на цих Іграх – четвертою. Харизматична стрілкиня є безперечною лідеркою українського кульової стрільби та кумиром уболівальників.

Вперше 11-річна Оленка взяла до рук пневматичний пістолет у стрілецькій галереї у Чернігові, за ініціативою матері. А вже за вісім років, у дев’ятнадцять, виборола «золото» Олімпійських Ігор в Афінах-2004 у стрільбі з пневматичного пістолета з 10 метрів. На Олімпіаду українка їхала вже у статусі фаворитки, адже на два роки раніше, у віці 17 років, Костевич встигла здобути титул чемпіонки світу у цьому виді стрілецької програми!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олена Костевич та її тренери нагороджені почесними відзнаками в Чернігові

Після Афін у кар’єрі Олени було певне медальне затишшя, однак, починаючи з 2011-го року нагороди найпрестижніших турнірів українка здобуває одну за одною. На Олімпіаді в Лондоні-2012 у неї – дві «бронзи»: у стрільбі з пневматичного пістолета з 10 метрів та з пістолета з 25 метрів, а ще – два титули чемпіонки Європи (2015 та 2016 роки) і ще одне звання чемпіонки світу (2018). Загалом на даний момент, 11 медалей континентальної першості і чотири – світової! Про олімпійські нагороди – мова окрема.

Олімпіада в Токіо для 36-річної Олени стала вже п’ятою. На ній спортсменка здобула свою 4-ту олімпійську медаль – у дебютній стрілецький вправі – «міксті». До цих Ігор українська пара Олена Костевич – Олег Омельчук підійшла в статусі чемпіонів Європи та призерів чемпіонату світу. У “бронзовому фіналі” наші стрільці сперечалися у точності з титулованою командою з Сербії, це їхні запеклі суперники. Відчувалося, що серби дуже нервували, українці виглядали спокійнішими й згуртованішими.

З рахунком 16:12 Олена та Олег вибороли «бронзу», якою Костевич зламала міф про «прокляття прапороносця». Адже до цього моменту існувала прикмета, що той (та), хто буде нести прапор на церемонії відкриття Ігор не може потім виграти медаль на Олімпіаді. Відтак атлети дещо побоювалися ролі прапороносця.

Загалом у Токіо Олена виступала в трьох вправах. Крім «міксту», який виконується з пневматичної зброї на 10 метрів, вона виступала індивідуально на цій же дистанції. Фінішувала Олена з четвертим результатом. У вправі на 25 метрів, яка виконується з іншої зброї, іншою технікою, відмінно відстрілявши першу, повільну частину, швидкісну стрільбу Олена відпрацювала гірше і залишилася за крок від фіналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олена Костевич: Планую виступити на семи Олімпіадах, а може більше

Завершився же 2021 рік для Олени Костевич «золотом» Кубка президента ISSF – турніром для топ 12-найкращих стрільців світу за поточним рейтингом. Це в її характері – ламати стереотипи, ні на кого не зважаючи робити так, як відчуваєш, дотримуючись свого життєвого кредо «Never give up!» («Ніколи не здавайся!»).

Виняткові спортивні та особисті чесноти Олени дають підстави чекати побиття рекордів участі в Олімпійських іграх, які наразі утримують легендарні олімпійські чемпіони зі стрільби 52-річна грузинка Ніно Салуквадзе та 74-річний латвієць Афанасія Кузьміна, кожен з яких брав участь у дев’яти Олімпіадах.

Було б символічно, якщо б Олена змогла увійти в історію олімпійського руху, беручи участь в Олімпіаді одночасно зі своєю донечкою. Софійці поки що чотири рочки, але, зважаючи на довголіття спортсменів у стрільбі, цей рекорд їм під силу.

Ближчий орієнтир – наздогнати, а може й обійти Яну Клочкову за числом олімпійських нагород, яких у «золотої рибки» п’ять. Щоправда, чотири з них – золоті, в Олени Костевич наразі – одна золота й три бронзових. Але ж це далеко не фініш.

За інформацією Асоціації спортивних журналістів України

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button